Читај ми!

Састанак у Бриселу даће одговоре око избора

Саветник председника Марко Ђурић сматра да избори у северној Косовској Митровици, због степена нерегуларности, морају да буду поновљени, као и да ће сутрашњи састанак премијера Ивице Дачића са Хашимом Тачијем у Бриселу дати одговоре на многа питања о изборима у Покрајини.

Гостујући у емисији "Таласање" Радио Београда 1, саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је државни врх мишљење о изборима на КиМ у недељу изнео преко министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију Александра Вулина.

"Влада је реаговала преко министра Вулина, а ми смо поздравили резултате избора и изразили задовољство чињеницом да је Грађанска иницијатива 'Српска' повела у највећем делу средина на Косову и Метохији у којима живе Срби", рекао је Ђурић.

На питање зашто председник, премијер и први потпредседник нису реаговали, Ђурић је рекао да је потребно да се "ситуација у вези с дешавањима у Косовској Митровици искристалише, у ствари потребно је да у дијалогу са ЕУ и Приштином буде разјашњено каква је судбина избора у северној Косовској Митровици".

Ђурић очекује да сутрашњи разговори у Бриселу дају одговор на бројна питања о изборима.

Он је рекао да су консултације већ у току, али да ће за питање избора на Косову и Метохији кључни бити сутрашњи разговори у Бриселу.

Није могао да потврди да ли ће тим разговорима присуствовати први потпредседник Владе Александар Вучић, али је рекао да ће у сваком случају учествовати висока делегација Србије, предвођена Дачићем, и да ће једна од кључних тема бити избори у северној Косовској Митровици.

Говорећи о инцидентима у Северној Митровици, Ђурић је рекао да нема болније ствари за Србију од подсећања на чињеницу да ми, нажалост, немамо право да користимо наше безбедносне снаге на КиМ.

Ђурић је рекао и да би држава Србија, да је имала право да на сат времена добије могућност да успостави ред на бирачким местима у северној Косовској Митровици, то без икаквог оклевања и урадила.

"Верујте, да је држава Србија имала право да макар на сат времена, макар, као што је рекао Вучић, на 45 минута добије право да успостави ред на бирачким местима у северној Косовској Митровици, она би то без икаквог оклевања урадила", рекао је Ђурић.

Саветник председника је додао да је то била порука људима који су били одговорни за безбедност да спрече шиканирање и малтретирање људи.

Србија неће остати нема

Према његовим речима, сасвим је сигурно да Србија неће остати нема на "деловање оних који путем даљинског управљача, седећи у удобним фотељама у Београду, покушавају да дестабилизују и Косово и Метохију и остваривање циљева државне политике, и заједно са Хашимом Тачијем спрече формирање Заједнице српских општина".

"Мислим да је трагично што се суочавамо с тиме да, у нашој средини најосетљивијој од свих средина можда на читавом Балкану у којима данас живе Срби, имамо оне који уносе ту врсту подела", рекао је Ђурић.

Саветник председника Србије сматра да због свих неправилности, избори у северној Косовској Митровици морају бити поновљени, док у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану не очекује њихово поништавање.

Говорећи о инцидентима који су пратили одржавање избора, Ђурић је рекао да "није нормално да нико не рагује када се формирају шпалири испред бирачких места, у којима се људи вређају, понижавају и када им се прети".

Ђурић је нагласио да треба бити спроведена детаљна анализа зашто се то десило и да треба "да поставимо отворена питања онима који седе у командама међународних снага у Приштини и другим местима, због чега су ствари тако изгледале на дан избора".

"Њихова је одговорност и данас, и на тај дан, и сутра да ствари не буду на тај начин третиране, и ми ћемо наставити да делујемо према онима који су, заједно са екстремним Албанцима, покушали да саботирају ове изборе, да их у томе онемогућимо на поновљеним изборима, а сматрам да избори у Косовској Митровици због степена нерегуларности морају да буду поновљени", рекао је Ђурић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару