Читај ми!

Посланичка полемика о косовским изборима

Полемика о томе ко је крив за насиље током изборног дана у Косовској Митровици обележила почетак седнице Скупштине Србије. Посланици ДСС-а одбацују оптужбе да та странка стоји иза инцидената и траже да се формира анкетни одбор који би утврдио шта се заиста десило. Седница Одбора за Косово и Метохију заказана за четвртак.

Део скупштинске седнице који је сваког уторка и четвртка резервисан за посланичка питања, претворио се у полемику о томе ко је крив за насиље у Косовској Митровици током локалних избора.

Посланик Српске напредне странке Драган Шормаз оптужио је лидера Демократске странке Србије Војислава Коштуницу да је инспиратор насиља, а шеф посланичке групе ДСС-а Јован Палалић негодовао је рекавши да су они, чије се мишљење разликује од већине, "оптужени и линчовани".

Шормаз је премијера Србије Ивицу Дачића упитао да ли ће држава престати да калкулише и почети да смењује оне који су неефикасни и да се обрачунава са насилницима који јој наносе штету.

"Сведоци смо насиља које се догађало протеклог викенда на стадонима, а на северу Косова насиље и нарушавање интереса државе и српског народа. Инспиратор је Коштуница, сујетни човек у годинама који је само у стању да направи штету, то сам говорио 2008. године у ДСС-у и до 2010. када су ме због тога избацили", рекао је Шормаз.

Доказ да је Коштуница инспиратор насиља су такозвани посматрачи испред школе, каже Шормаз и истиче да бојкот није успео.

"Срби су изашли на изборе јужно од Ибра можда и 100 одсто и заједница српских општина ће бити формирана како то бриселски споразум предвиђа, а инспиратори ће нестати са политичке сцене Србије и бити кажњени од стране народа", рекао је Шормаз и додао да су и у албанским срединама победили они који су за договоре, а не за рат.

Палалић је одбацио оптужбе и нагласио да је ДСС увек, зато што је држала до става да је КиМ неотуђиви део Србије изложена, оптужена и линчована. Замолио је да скупштина задржи степен и ниво комуникације који јој доликују и да се такво етикетирање заустави.

Шормаз је реплицирао и нагласио да није поменуо странку, већ њеног лидера Коштуницу и подсетио да су посланици ДСС-а ти који су рекли да су „они који воде државу државоубице".

За реч се затим јавио посланик ДСС Петар Петковић који је потврдио да су то његове речи.

Ко гази Устав, а ко подстиче насиље 

Непосредно пред јављање Шормаза, Петковић је питао председника парламента Небојшу Стефановића "зашто гази Устав Србије и не расписује он локалне изборе на Косову и Метохији".

О изборима на Косову и Метохији говорио је и посланик Демократске странке Срђан Миливојевић који је рекао да насиље напредује и прожима све поре друштва тако да је у Србији владавина права замењана владавином насиља.

"Влада која је капитулирала пред насиљем због Параде поноса сада хоће да за 45 минута заведе ред на северу Косова" рекао је Миливојевић и додао да "(Александар) Вучић позив не упућује дипломатским путем већ путем медија".

Вучића и министра Александра Вулина Миливојевић је упитао је "шта их је спречавало да такав позив упуте 1999. године и зашто ред нису завели од 1991. до 1999, јер се данас избори не би одржавали по косовским законима".

Миливојевић је, такође нагласио да, шта год да мислио о посланику ДСС-а Марку Јакшићу "не може да ћути док се над њим спроводи прогон" и запитао када ће се заказати седница Одбора за Косово и Метохију и Одбора за безбедност.

Марко Јакшић одбацује тврдње да ДСС стоји иза инцидената у Косовској Митровици.

Јакшић је новинарима у Скупштини Србије рекао да ДСС тражи формирање анкетног одбора у парламенту који би утврдио шта се десило, као и да је затражио од Еулекса и КПС да се спроведе истрага око тог инцидента.

"Имамо снимке шта се дешавало, све ћемо то доставити Еулексу и КПС-у и од њих тражимо да спроведу истрагу", рекао је Јакшић.

Тврди да Срби нису прихватили Бриселски споразум и наводи да је разбијање бирачких кутија "рукопис Александра Вучића".

Одбацио је писања појединих медија да се састајао са косовским премијером Хашимом Тачијем и навео да се са њим последњи пут срео 2007. године, после преговора у Бечу.

Самостални посланик Борислав Пелевић оценио је да су бирачке кутије разбили хулигани које је, како је рекао, ангажовала власт у Београду.

Пелевић тврди да је заговарачима бојкота одговарала мала излазност и да нису имали никакав интерес да разбију кутије, већ да је све то био сценарио владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару