Читај ми!

Подршка Француске европском путу Србије

Западни Балкан треба да буде део ЕУ, а после Словеније и Хрватске на реду је прикључивање Србије, рекао француски сенатор Симон Ситур у разговору са председником парламента Небојшом Стефановићем.

Председник скупштине Небојша Стефановић разговарао је са француским сенатором Симоном Ситуром.  Западни Балкан треба да буде део Европске уније, а после Словеније и Хрватске на реду је прикључивање Србије Унији, поручио је Ситур.

Ситур, који је председник Одбора за европске послове француског Сената, рекао је да се Србија креће ка Европској унији и да верује да ће процес евроинтеграција ићи брзо, нагласивши да Француска има поверења у Србију.

Француски сенатор је, како се наводи у саопштењу парламента, изразио посебно задовољство преговорима под покровитељством Кетрин Ештон у Бриселу.

Ситур је подсетио и да је иницијатива за усвајање резолуције о подршци евроитеграцијама Србије, која је у француском Сенату једногласно усвојена, охрабрење српској влади и парламенту да наставе истим путем, али да је то била и одређена мера притиска на француску владу да настави са таквом подршком Србији у Европском савету.

Небојша Стефановић рекао је да је задовољан због одлуке француског Сената да усвоји резолуцију о подршци евроинтеграцијама Србије.

Стефановић је захвалио Француској на подршци у процесу евроинтеграција и оценио да Србији понекад недостаје снажније учешће Француске у процесима кроз које пролази, имајући у виду пријатељске односе две земље.

Он је рекао да је Србија спремна да максимално ради на реформама, надајући се да ће све бити спроведене пре 2020. године, пре уласка у Европску унију.

Стефановић је оценио да је кључни напредак на том путу остварен кроз однос према корупцији и криминалу, обавестивши делегацију француског Сената да је усвојена платформа за борбу против корупције, за коју сматра да ће привући инвестиције и поправити укупан имиџ земље.

Председник парламента је нагласио да реформа правосуђа представља основ за покретање других реформи, и напоменуо да се увођењем нулте толеранције према корупцији мења досадашњи начин размишљања.

Стефановић је оценио да су Србији потребне инвестиције, посебно из европских земаља, али је додао да је предуслов за долазак инвеститора обезбеђивање безбедне и сигурне климе за инвестиције, наведено је у саопштењу.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић разговарао је са члановима делегације Одбора за европске послове француског Сената о билатералним односима, европском путу Србије, дијалогу Београда и Приштине и локалним изборима на Косову и Метохији.

Делегацију, која борави у тродневној посети Србији, чине председник Одбора Симон Ситур, потпредседник Мишел Билу и члан Софи Жосен.

"Мркић је захвалио сенатору Ситуру, на чију иницијативу је француски Сенат 16. октобра једногласно усвојио Резолуцију о подршци интеграцији Србије у ЕУ", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

У разговору су такође размењена мишљења и о актуелном стању односа и сарадње у региону Западног Балкана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару