Дачић: У Бриселу о поништавању избора

Поништавање избора на северу КиМ, као и на свим другим местима где су Срби били онемогућени да гласају, биће једна од тема састанка у Бриселу. Разговараћемо и о отпочињању активности за формирање Заједнице српских општина, каже Дачић. Састанку ће присуствовати и вицепремијер Александар Вучић.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће једна од тема сутрашњег састанка у Бриселу бити поништавање избора на северу Косова и Метохије али и на свим другим местима где су Срби били онемогућени да гласају и где су били застрашивани.

Дачић је за Телеграф рекао да ће он и први потпредседник Владе Александар Вучић тражити поништавање избора на местима где је Србима било онемогућено гласање.

"На састанку с Ештоновом и Тачијем, једна од тема за разговор биће и поништавање избора на северу Косова и Метохије, као и на свим другим местима где су Срби били онемогућени да гласају и где су били застрашивани", рекао је Дачић.

Премијер је додао и да ће се разговарати на тему отпочињања активности за формирање Заједнице српских општина.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон осудила је инциденте који су се догодили на северу Косова и заузела се да се они хитно истраже, а починиоци приведу правди.

"Могу да потврдим да ће госпођа Ештон сутра овде у Бриселу да се састане са премијером Дачићем и Тачијем на састанку који је већ био планиран пре избора. Они ће на том састанку разговарати о следећим корацима у изборном процесу и следећим корацима у примени договора из априла, " рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка Кетрин Ештон.

Маја Коцијанчич каже о понављању не одлучује ЕУ већ ЦИК.

Пребројавање листића са севера није почело

Преброjавање гласачких листића са изборних места у четири општине на северу Kосова и Mетохиjе jош ниjе почело, саопштила је мисиjа Eвропске уније на Kосову и Метохији. Централна изборна комисија ће, након процена и анализа, донети одлуку о регуларности избора у Косовској Митровици.

Шеф посматрачке мисије ЕУ Роберто Гвалтијери рекао је да се гласачки листићи са изборних места у четири општине на северу Косова и Метохије налазе у Приштини, а да је посао те мисије само да посматра и анализира ток процеса.

"У вези с тим, треба да се обави процена Централне изборне комисије и ЦИК мора да донесе одлуку", рекао је Гвалтијери на конференцији за новинаре.

Посматрачка мисија ЕУ осуђује нападе на три бирачка места у северној Косовској Митровици, каже Гвалтијери, али наглашава да покушаји саботирања нису успели.

Мисија ЕУ позитивно је оценила изборни процес на Косову и Метохији, похваљујући "кључни допринос" ОЕБС-а у њиховом спровођењу.

Подсетио је да су избори уследили после споразума постигнутог 19. априла у дијалогу између Приштине и Београда уз посредовање ЕУ, а на питање каква је била улога Београда, Гвалтијери је поновио да су избори одржани први пут широм Косова и да је део договора примењен.

Гвалтијери је, међутим, истакао да се сумњало у тачност бирачких спискова.

Према прелиминарним резултатима Централне изборне комисиjе, од 30 општина у њих десет су у првом кругу изабрани градоначелници, док се у шест општина са српском већином јужно од Ибра иде у други круг избора. 

Када је реч о северу Косова, Централна изборна комисија донеће одлуку која укључује једну од три варијанте: да изборни материјал из северне Митровице може бити објављен као регуларан, да се иде на поновно делимично гласање у центрима где су упала неовлашћена лица или да се организује поновно гласање на читавој територији северног дела Косовске Митровице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару