Стојановић: "Српска" ће победити у другом кругу

Oчекујем да кандидати "Српске" преузму власт у свих шест косовских општина с већинским српским становништвом јужно од реке Ибар, рекао за РТС кандидат те листе за градоначелника Грачанице Бранимир Стојановић.

Кандидат Грађанске иницијативе "Српска" за градоначелника Грачанице Бранимир Стојановић изјавио је да очекује да кандидати се те листе преузму власт у свих шест косовских општина с већинским српским становништвом јужно од реке Ибар.

"Ми ћемо формирати власт у свим општинама, то је сасвим извесно, једино је питање у којим општинама ћемо ићи у други круг, чекамо коначно изборне резултате", рекао је Стојановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додао је да њему недостаје врло мало гласова да победи у Грачаници. Стојановић је навео и да је излазност бирача била одлична и да је задовољан оствареним резултатима у свим општинама на југу Косова.

Стојановић је рекао да се још чекају коначни резултати, јер се пребројавају условни гласови и непокретних лица која нису могла да дођу до бирачких места.

Како је објаснио, условни гласови се односе на оне гласаче који нису гласали на бирачком месту на коме су пријављени него на неком другом месту, јер нису могли да дођу до свог гласачког места, и додао да постоји око 500 таквих гласова.

Према његовим речима, пред други круг избора најважније је да се предупреде злоупотребе и да очекује да ће све уочене неправилности бити исправљене до 1. децембра, када се одржава други изборни круг.

Стојановић је истакао да има много људи који годинама живе на том простору а нису уписани у бирачки списак у општини Грачаница, као ни у другим општинама са српском већином.

"Важно је организовати расељене да у што већем броју дођу. Централна изборна комисија у тим ситуацијама покушава да то злоупотреби, да те гласове не призна. Најбољи је механизам Канцеларије за Косово и Метохију, која организује аутобусе за оне који су већ на списку. Дођу у своју општину и тад је њихов глас неоспоран и јасан", напомиње Стојановић.

Упитан када очекује формирање Заједнице српских општина, Стојановић је одговорио да би то могло да се догоди најраније за месец и по или два после одржавања другог круга избора.

"Сачекаћемо да се заврши други изборни круг, и да видимо шта ће се десити на северу, нарочито у Косовској Митровици. Кад се то заврши почећемо да правимо Заједницу српских општина", навео је Стојановић.

Централна изборна комисија је јуче саопштила да је према прелиминарним резултатима Стојановић на изборима за градоначелника освојио 48,91 одсто гласова, а да условни гласови нису избројани.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару