Осуда насиља на северу Косова

Европски званичници осуђују насиље у северном делу Косовске Митровице. Слична оцена стиже и из Вашингтона.

Док се чека извештај европске посматрачке мисије о локалним изборима на Косову и Метохији, који би требало да буде поднет у уторак, у Бриселу још не желе да коментаришу захтеве да се гласање понови у северном делу Косовске Митровице. О томе, кажу, не одлучују.

"Ми пратимо догађаје на Косову, пратили смо наравно и изобре, госпођа Ештон осудила је насиље и инциденте које смо видели у северној Митровици, они су пореметили исправно изведене изборе у осталом делу Косова", навела је Коцијанчич.

Уз осуду насиља из Брисела стиже и порука да оцену регуларности избора још не могу да дају, то је Београду пренео шеф Делагације ЕУ у Србији.

Одлуку посматрача ОЕБС-а да се повуку из северне Митровице, после инцидената на бирачким местима, није хтео да коментарише.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да Европска унија осуђује акте насиља и да је то јасно.

"Што се тиче тога како су они протекли, какав је био њихов исход, мораћемо да сачекамо пре него што изађемо са оценом, да се консултујемо са другим институцијама", навео је Давенпотрт.

И НАТО осуђује нападе, упозоравају да насиље не сме да угрози нормализацију односа Београд-Приштина.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао је да се насиље и застрашивање не могу толерисати.

"Снаге КФОР-а су брзо интервенисале на захтев мисије ЕУ, Еулекса. Не сме се дозволити да насиље омете напредак остварен до сада у дијалогу две стране", рекао је Расмусен и додао да та мисија нема намеру да смањимо присуство КФОР-а у овом тренутку.

Сједињене Америчке Државе такође осуђују, како наводе, покушај екстремиста да насиљем и претњама осујете демократски процес у северној Косовској Митровици, рекао је званичник Стејт департмента Танјугу. Вашингтон очекује да ће о томе бити спроведена истрага и да ће они који су извршили насиље одговарати.

Немачка је одала признање Београду и Приштини за изборни процес на Косову и истовремено осудила насиље екстремиста, рекао је портпарол немачке владе Штефан Зајберт, истичући да то насиље не може да заустави "пут компромиса".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару