Читај ми!

Пантић: Избори као својеврсни референдум

На изборима 3. новембра грађани ће одлучити да ли желе да остану део Србије или ће бојкотом дозволити успостављање институција на челу са људима који не желе добро Србији и српском народу, рекао кандидат за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић рекао је да ће на изборима 3. новембра грађани одлучити да ли желе да остану део Србије или ће бојкотом дозволити успостављање институција на челу са људима који не желе добро Србији и српском народу.

Кандидат за градоначелника Косовске Митровице у име Грађанске иницијативе "Српска", Крстимир Пантић, оценио је да предстојећи избори на Косову нису локални, како то представља Приштина, нити су избори на којима ће Срби својим учешћем признати тзв. независност Косова.

"На овим изборима Срби ће одлучити да ли желе да остану део Србије или ће неизласком прихватити да без икаквог отпора Албанци заузму и север Косова, успоставе своје институције и на њихово чело доведу људе који су блиски њима, да доведу људи који не желе добро ни српском народу ни Србији", истакао је Пантић.

Пантић је на конференцији за новинаре, на којој су представљени кандидати Г. И. "Српска" за одборнике у Косовској Митровици, оценио да у "Српској" ове изборе третирају као својеврстан референдум на којем ће се грађани изјашњавати за Србију или против Србије, а не за Приштину или против Приштине.

Након избора биће формиране институције које ће признати сви у свету. За мене и ове људе који чине "Српску" институције које су до сада постојале такође су биле легалне и легитимне, али нису биле легалне за представнике међународне заједнице, а Приштина их није уважавала, навео је Пантић.

Према његовим речима, општине су до сада радиле умањеним капацитетом и нису у пуном обиму могле да штите интересе Срба који живе на Косову.

Након избора нико, укључујући Албанце, Брисел и Вашингтон, неће моћи да каже за изабране представнике да су нелегални и нелегитимни, рекао је Пантић и истакао да ће онда као легални и легитимни са пуним правом моћи да кажу свима да не признају независно Косово, да нису Косовари већ Срби, држављани Србије.

"Нико од нас нема право да призна Косово као независну државу јер то није урадила ни наша влада", то није урадио ни Савет безбедности Уједињених нација и оптужбе које стижу да ћемо ми учешћем на изборима признати независност Косова не стоје", поручио је Пантић.

"Након избора ми ћемо јаче бранити наше интересе, наше право да живимо на овим просторима, право да се школујемо на нашем језику, да задржимо наше држављанство, да се лечимо у нашим болницама, да имамо наше институције", оценио је Пантић.

Он је нагласио да грађани Косовске Митровице и осталих општина треба да знају да нико неће остати без радног места и да је то гаранција Владе Србије.

Сви који буду на било који начин у ситуацији да због притисака или прописа који важе у Приштини потраже друго радно место, добиће посао у Заједници српских општина, навео је Пантић истичући да Заједница није асоцијација, како говоре у Приштини, већ да ће Заједница српских општина представљати ентитет у оквиру покрајине Косово и Метохија.

"Скупштина ће овлашћења пренети на Заједницу општина"

Напоменуо је да ће Заједница српских општина имати одређена овлашћења која ће бити пренета на њу не из Приштине него из Београда.

Пантић је објаснио да ће Скупштина Србије донети уставни закон којим се део овлашћења републичких власти преноси на Аутономну Покрајину Косово и Метохију, а део на Заједницу српских општина.

Рекао је да "Српска" мора задржати власт у Косовској Митровици јер, како је навео, ако на власт дођу странке и појединци који су блиски Приштини, онда неће бити опстанка Срба, нити ће бити више могућности за борбу за Косово и Метохију.

"Ако дођу на власт странке блиске Приштини врло брзо ће доћи до осипања становништва и студената из Косовске Митровице, а онда се не вреди борити за територију на којој немате народ", упозорио је Пантић.

"Зато је наш циљ да учествујемо на изборима без обзира на то што су услови тешки, без обзира на то што их није расписао председник Народне скупштине Србије, већ неко кога ми не признајемо", рекао је Пантић.

Пантић је додао да су спремни да трпе понижења и увреде до 3. новембра, када се одржавају локални избори на Косову, али да ће 4. новембра доказати грађанима да су били у праву и да је сигуран да ће их грађани подржати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи