Читај ми!

КМИ: ЦИК не поштује права бирача на Косову

Централна изборна комисија Косова није дозволила бирачима на Косову да ревидирају свој статус у бирачким списковима, посебно у новоформираним општинама у којима Срби чине већину, саопштила Коалиција за мониторинг избора (КМИ).

Коалиција за мониторинг избора (КМИ) на Косову саопштила је да Централна изборна комисија Косова није дозволила бирачима на Косову да ревидирају свој статус у бирачким списковима и да уложе жалбу на неправилности, посебно у новоформираним општинама у којима Срби чине већину.

"Период од две недеље у којем бирачи имају право да изврше промене се назива ‘Период за оспоравање и потврђивање'. Централна изборна комисија је била у обавези да од 10. до 24. септембра успостави овај период у ком би бирачи могли да остваре своје право и да се све неправилности које су утврђене на почетку процеса у том посебном периоду исправе", наводи КМИ.

ЦИК није званично организовао време за жалбе и многи бирачи су остали ускраћени за право да буду на бирачким списковима својих општина.

Ово је посебне проблеме изазвало у децентрализованим општинама где су људи масовно остали у бирачким списковима својих старих матичних општина, а нису пребачени на бирачке спискове својих нових децентрализованих општина, указује КМИ.

Ради се о стотинама особа које су изразиле жељу да изврше промену у бирачком списку, а ЦИК их је онемогућио у томе и тиме повредио и Закон о локалним изборима, члан 12.2.

"Бирач има право да гласа само у оној општини у којој је регистрован као стални грађанин", наводи се у закону.

КМИ истиче да ово питање треба да забрине све који посматрају изборе и траже одговор, да ли ће коначни бирачки списак који би требало да се усвоји ових дана (према плану ЦИК-а 10.10.2013) бити на исправан начин усвојен.

Недопустиво је да се као изговор за овакав пропуст користи недостатак капацитета секретаријата ЦИК-а и превелики посао са 40.000 пријава пристиглих из Србије, оцењује КМИ.

"Ово и још многе ствари указују да је унутар секретаријата ЦИК-а хаотично стање и да тамо влада неорганизованост. Сматрамо да је наша мисија и обавеза да обавестимо јавност о овом и осталим догађајима који су битни за регуларност изборног процеса", истиче КМИ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи