Строго контролисани скрининг!

Јавност још нема одговор на питање ко је процес скрининга за поглавље 24 прогласио за службену тајну. Није јасно ни да ли је то захтев из Европске комисије. У МУП-у Србије наводе да је њихова службеница лоше протумачила захтев ЕК и послала имејл учесницима видео-преноса скрининга, са захтевом да не деле информације ни са ким.

Подаци о снимању стања поглавља 24 у преговарачком процесу са ЕУ проглашени су државном тајном, али још нема одговора на питање ко је то урадио. Питање на које се тражи одговор је и због чега је МУП од институција тражио да годину дана не откривају податке који се тичу правде, слободе и безбедности годину дана, као и да ли Европска комисија има ишта са таквим захтевом.

Прича почиње тако што службеница МУП-а Србије имејл свима који су пратили пренос скрининга за поглавље 24 и од њих траже да не деле информације ни са ким, уз тврдњу да је то захтев Европске комисије.

"Све информације и подаци до којих дођете пратећи директан пренос експланаторног скрининга сматрају се службеном тајном у наредних годину дана, те се као такви не смеју учинити доступним средствима јавног информисања и трећим лицима", наводи се у поруци.

Порука показује елементарно незнање и о скринингу и о законима Србије, сматра повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. Од 2009. године службена тајна не постоји у закону који уређује ту област, као ни рок од годину дана.

"Знате то је процес који не припада само администрацији, треба да припада комплетној јавности Србије, да би и ви из медија и ми и академска јавност могли да дамо допринос где је то непоходно", наводи Шабић.

Према његовим речима, хипотетички је било могуће да страни партнер затражи да неке инфомације буду тајна. 

Међутим, Шабић додаје да се то ни у ком случају не односи са на све информације, већ неке које се тичу његовог производа, ставова, мишљења и додаје да нема сазнања да је то неко из ЕУ тражио од Србије.

Шеф Мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт каже да није чуо да такви подаци могу да буду тајна.

"Како може да буде тајна, ако представници цивилног друштва учествују на скупштини. Нисам чуо то", наводи Девенпорт.

Вођа тима за преговоре о поглављу 24, уједно и државни секретар МУП-а Србије Вања Вукић, не негира постојање наведене електронске поруке и тврди да је службеница несмотрено преформулисала захтев Европске комисије.

Вукић објашњава да је Европска комисија замолила да се процес скрининга не снима, да се не објављују снимци, као ни имена особа са друге стране.

"У Београду је на два места организовано јавно посматрање путем видео линка где су били позвани поред представника МУП-а позвани и представници невладиних организација. То није никакава тајна. Подаци који су представљени тамо могу да се објављују у целости", објашњава Вукић.

Одговор на на питање, ко је прогласио податке о скринингу поглавља 24 државном тајном. Несмотрено, службеница МУП-а Србије - званично нико.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи