Хрватски стручњак помаже преговарачима

Почеле консултације у Министарству правде са Кристиjаном Туркаљом, бившим шефом хрватског преговарачког тима за поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом. Ту смо да помогнемо у вези са поглављима која су најтежа у претприступном процесу, рекао Туркаљ.

У Министарству правде и државне управе Србије данас су почеле тродневне консултације са бившим шефом хрватског преговарачког тима за поглавља 23 и 24 у преговорима са Европском унијом Кристијаном Туркаљом.

"Ту смо да помогнемо да се што боље поставе организационе, институционалне и административне способности Министарства правде, јер ће управо од тога зависити динамика процеса (преговара са ЕУ)", рекао је Туркаљ за агенцију Бета и портал Еурактив Србија.

Додао је да су поглавља 23 и 24 (правосуђе и основна права, и правда, слобода и безбедност) најтежа у приступном процесу и најдуже трају, и да Србија зато мора да уради све што може да би квалитетним постављењем инфраструктуре (за преговоре) убрзала процес.

"За разлику од Хрватске, имате подршку немачке владе која вам нуди помоћ коју ви прилагођавате вашим стварним потребама и то управо када вам је то потребно, што је најважније", истакао је бивши шеф хрватског тима за преговоре са ЕУ о поглављима 23 и 24.

Програм утврђивања чињеничног стања у Министарству правде и Министарству унутрашњих послова у вези са преговорима са ЕУ подржава Немачка организација за техничку сарадњу (ГИЗ) путем Пројекта подршке спровођењу правних реформи у Србији.

Вођа Пројекта подршке Мајк Фалке рекао је да ГИЗ подржава јачање напора српске владе да се припреми за преговоре, као и да преговара са ЕУ.

"Поглавља 23 и 24 су кључна и надамо се да ће хрватско искуство и подршка нашег програма дати добре резултате, како министарствима, тако и Србији", нагласио је Фалке подсећајући да су искуства Хрватске у преговорима још "свежа".

Помоћник српског министра правде и државне управе и шеф преговарачке групе Србије за поглавље 23 у преговорима са ЕУ Чедомир Бацковић оценио је да су хрватски резултати у преговорима са ЕУ импресивни.

"Треба да покушамо да уз помоћ Туркаља утврдимо начине, детаље али и крупне ствари, као и основне елементе процеса (преговора) и како да искористимо хрватска добра и мање добра искуства како би наш процес придруживања био што успешнији", рекао је Бацковић.

На првом састанку са хрватским стручњаком "идентификовали смо области, како процесне, тако и неке стварне где су потребне промене", рекао је Бацковић додајући да се разговарало и о томе како се одвијају неки детаљи процеса придруживања са свакодневне, људске стране.

"Никада нека академска прича није као она која је стварно проживљена и на крају успешно завршена као хрватска", закључио је Бацковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи