Читај ми!

Избори дају легитимитет српским општинама

Статутом Заједнице српских општина требало би да буду обухваћене све надлежности потребне да се осигура политичка стабилност и присуство Србије и српског народа на Косову и Метохији. Време је да Срби почну сами да граде своју будућност кроз политичке институције које признаје и међународна заједница, поручује саветник председника Марко Ђурић.

После избора, за Србе на Косову и Метохији кључно је формирање Заједнице српских општина. Управљачки тим Србије припрема статут Заједнице, којим, кажу, треба да буду обухваћене све надлежности неопходне да се осигура политичка стабилност, сигурност, дугорочни интереси и присуство Србије и српског народа на Косову и Метохији.

Заједница српских општина имаће извршна овлашћења у образовању, здравству, просторном планирању, економском развоју. Надлежности ће јој омогућити да самостално одлучује о кључним аспектима живота Срба у Покрајини, кажу у Управљачком тиму Србије задуженом за израду статута Заједнице.

"Формираће се органи, неће то бити министарства и секретаријати, али биће одељења, службе за сваку област друштвеног живота", каже Драган Јаблановић из Управљачког тима.

Једно ће одељење водити бригу о здравству, друго о образовању, култури, спорту, објашњава Јаблановић и додаје да она неће имати атрибуте државности, монету, војску и водити државну политику.

Заједницом српских општина Срби добијају начин да опстану и сачувају идентитет, сматрају познаваоци косметских прилика.

Професор Предраг Симић са Факултета политичких наука каже да је за њих најважније да се као целина укључе у тај живот и да у свим својим општинама попуне сва места која могу да имају. "Јако је важно да они схвате да су се променила правила игре да науче да та правила игре искористе", сматра Симић.

Екстремни Албанци прижељкују да се што мање Срба одазове на изборе, како би лакше контролисали општине у којима су Срби већина, каже саветник преседника Србије Марко Ђурић. Он истиче да је време да Срби почну сами да граде своју будућност кроз политичке институције које признаје и међународна заједница.

"Приштина нема, нити ће имати ни по Бриселском споразуму, ни по важећем законодавству, право да распусти Заједницу српских општина, да поништава њене одлуке, да утиче на начин на који ће општине да удружују своје надлежности и своју власт стављају под једну јединствену капу Заједнице српских општина", каже Ђурић и поручује да су због тога избори референдум за Србију на Космету.

Држава ће и убудуће наставити да финансира и подржава нове српске институције. Проблем великог броја запослених који су радили у неким другим институцијама биће решен тако што ће њих запослити у администрацији и службама Заједнице српских општина, које ће имати своје дирекције и секторе, па тако нико неће остати без посла и без финансијске подршке Србије.

"За нас су институције у Приштини ништа више него Покрајинске институције и то ће се јасно видети у односу самих нових општина које ће бити формиране, према тој приштинској власти. Једина разлика је у томе што легитимитет и законитост тих општина нико више неће моћи да поништи", рекао је Ђурић.

Још увек се не зна колико ће тачно општина бити у Заједници, као ни да ли ће заједница обухватати и општине у којима су Албанци већина, али у чијем су саставу и нека претежно српска села и обратно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи