Читај ми!

Трилатерални састанак у Бриселу

Ивица Дачић и Хашим Тачи у Бриселу на радној вечери код шефице европске дипломатије Кетрин Ештон. Tеме разговора локални избори на Косову и питање посете српских званичника Покрајини током кампање.

Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи састаће се у Бриселу на радној вечери код представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Ештонова је сазвала састанак пошто су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током кампање за локалне изборе који ће се одржати 3. новембра.

Портпаролка Ештонове, Маја Коцијанчич, на питање зашто Брисел није реаговао прошле недеље, када је забрана уведена, каже да се позив на ванредни сусрет може тумачити као реакција на забрану.

Припреме за предстојеће локалне изборе на Косову биће централна тема сусрета у Бриселу, изјавила је Коцијанчич. 

"Разговараће се о примени Бриселског споразума, али припреме за изборе заказане за 3. новембар биће главна тема", рекла је Маја Коцијанчич новинарима уочи радне вечере.

Висока представница ЕУ састаће се касно поподне са Ивицом Дачићем, потом са Хашимом Тачијем, а затим ће уследити заједничка радна вечера.

Премијер Дачић је упозорио да забране његове посете једној косовској општини представља директну опструкцију Бриселског споразума и поручио да, ако ЕУ ову ситуацију сматра нормалном, он "нема интереса да више учествује у дијалогу с Приштином".

Он је приметио да су се највиши европски званичници хитно огласили поводом неких забрана недавно донетих у Србији, а да се поводом тога још нико није огласио.

Дачић је нагласио да је Србија за мир и дијалог, али да нико не може да је понижава и подвукао да интерес Србије јесте да се овај преговарачки процес настави.

Први потпредседник Владе Александар Вучић очекује да ће после састанка српског и косовског премијера са шефицом европске дипломатије, српски званичници моћи да оду на Косово пре избора 3. новембра.

Вучић верује у позитиван исход тројног састанка у Бриселу и да више неће бити препрека да српски званичници током кампање посете Косово и Метохију.

"Oчекујем да ће превладати разум и надам се да ће превладати здрав разум, а ја сам увек ишао на Косово и Метохију и увек ћу ићи", истиче Вучић.

Српски министар Александар Вулин изјавио је да без активног учешћа Београда неће бити активног учешћа Срба на изборима на Косову.

Висока представница Европске уније Кетрин Ештон очекује да се постигне договор који ће зајамчити што је могуће више регуларне локалне изборе на Косову у новембру, укључујући нагодбу о посетама српских званичника, наводи агенција Бета, позивајући се на европске дипломатске изворе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи