Београдска иницијатива се представила грађанима

Челници и активисти Београдске иницијативе представили програм за решавање проблема са којима се Београђани свакодневно суочавају. Међу приоритетима у граду треба да буду безбедност, хигијена и сређивање урбанистичког хаоса, рекао Зоран Остојић, један од оснивача Иницијативе.

Грађанима у Београду активисти и челници Београдске иницијативе представили су нацрт програма којим се предлажу решења питања као што су јавни превоз, чистоћа и зеленило, комунални систем, брига о старима, јавне набавке, одржавање стамбених зграда.

Представници Иницијативе су у Кнез Михаиловој улици делили нацрт програма и разговарали са грађанима. Након разговора са њима, нацрт ће бити допуњен и евентуално промењен.

Један од оснивача Београдске иницијативе Зоран Остојић новинарима је рекао да међу приоритетима у граду треба да буду безбедност, хигијена, сређивање "урбанистичког хаоса"..

Према његовим речима, постоји много ситних ствари које могу да се реше без великих пара и прича, бриселских споразума и споразума са ММФ-ом.

Остојић је рекао и да Београдска иницијатива жели да понуди алтернативу између "оних који се боре за власт и јавна предузећа, буџет града".

Програм има два дела - један садржи актуелне и одмах решиве проблеме и неке стратешке, за које су можда потребне и генерације да их реше.

"Апсолутна безбедност у Београду је потребна, погледајте на шта личе извештаји хитне помоћи. Значи безбедност, посебно деце и школа", рекао је Остојић и додао да је и хигијена један од проблема јер је град пун "ђубрета и дивљих депонија".

Остојић је као проблем у граду истакао и саобраћај, као и да је прича о "Бус плусу" актуелна јер се његовим увођењем није уштедео новац из буџета.

Од урбанистичких проблема, издвојио је проблем у издавању грађевинских дозвола и у процедурама.

Како каже Остојић, то много "тишти грађане јер се зна да се то не решава кроз институције градске управе, него по кафићима око тих институција где је црна рупа Завод за урбанизам".

"То су приоритети уз неприлагођеност људи са посебним потребама, који су изоловани и морају да седе у кућама и не могу активно да се укључе у живот како је то нормално у граду који је европска престоница", истакао је Остојић и додао да живети у Београду ипак значи привилегију и одговорност.

Као један од проблема, Остојић је поменуо и питање просјака, односно злоупотребу деце у те сврхе, као и псе луталице који ноћу препадају пролазнике.

Остојић је нагласио да је Београдска иницијативе грађански покрет и "неочекивана сила која се изненада појављује и решава ствари", а да је реч о проблемима са којима се грађани Београда свакодневно суочавају, а о којима нико не води рачуна.

Један од оснивача Иницијативе Снежана Дакић Микић нагласила је да је изузетно важно да се погледа стање међу децом, како би се видело шта у школи уче, а шта не, јер је у образовању велика одговорност.

"Деца која имају телесни недостатак али су психички способна да иду у школе, треба да иду у школе. Мора се радити на инклузији, направити рампе да би деца са колицима могла да уђу у школе... Има много ствари које ми Београђани можемо да урадимо", рекла је Дакић Микић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи