Дачић: Важно разумевање са Грчком

Србија у потпуности подржава, разуме и на страни је грчких националних интереса, рекао је премијер Ивица Дачић после сусрета са грчким колегом Антонисом Самарасом. Грчка ће свесрдно подржавати евроинтеграције Србије, рекао Самарас.

Другог дана посете Грчкој, председник Владе Србије Ивица Дачић разговарао је са председником Каролосом Папулијасом и премијером Антонисом Самарасом.

Премијер Дачић изјавио је после сусрета са грчким премијером да је на састанку било речи о томе како да се што пре отклоне "неки дисонантни тонови" који су се у претходним годинама појавили у политичким комуникацијама између две земље.

"Србија у потпуности подржава, разуме и на страни је грчких националних интереса. Исто такво разумевање постоји и са Грчке стране, према Србији. И овај састанак је, сходно томе, био веома значајан", рекао је Дачић новинарима.

Дачић је оценио да је састанак био важан и због тога што је Грчка, као и друге земље које нису признале независност Косова, изложена великим притисцима да свој став промени.

Према његовим речима, разговор са Самарасом је био веома отворен и пријатељски, "са жељом да што више унапредимо наше односе".

Договорено је, прецизирао је Дачић, да ради унапређења и подизања односа двеју земаља на што виши ниво, после грчког председавања Европској унији током прве половине следеће године, буде организован први састанак двеју влада, који би потом постао традиционалан.

Самарас је, како је Дачић пренео, истакао да ће Грчка свесрдно подржавати евроинтеграције Србије, а пошто ће од 1. јануара председавати ЕУ, могуће је да почетак преговора о приступању, "уколико не буде времена да се одржи до краја децембра", буде у јануару у Атини.

"За нас је важно да постоји међусобно разумевање и солидарност са нашим традиционалним пријатељима", закључио је Дачић.

У Атини је одржан и грчко-српски Бизнис форум, у присуству грчког министра економије, са жељом да се још више унапреди економска сарадња, која је добра, рекао је Дачић, истакавши да обим спољнотрговинске размене износи више од 300 милиона евра годишње.

С друге стране, додао је он, велики број грчких компанија ради у Србији и инвестира у нашу земљу, а више од 25.000 људи је запослено у грчким компанијама у Србији.

"Ми желимо да тај високи ниво политичких и економских комуникација и сарадње наставимо и у наредном периоду", нагласио је Дачић.

Дачић је подсетио да је циљ његове посете Грчкој обележавање годишњице искрцавања српске војске и њеног боравка на Крфу за време Првог светског рата.

"Имајући све то на уму, сигурно је да постоје посебни и специфични односи и за сваког Србина посета Грчкој, нарочито северној Грчкој где се налазе и Крф, и Видо, и Солун, где се налазе Зејтинлик и Хиландар, јесте нека врста својеврсног ходочашћа и сећања на нашу славну прошлост и на нераскидиво пријатељство између грчког и српског народа", закључио је премијер Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи