Читај ми!

Мишчевић задовољна скринингом

Након дводневног експланаторног скрининга у Бриселу, шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић каже да је веома задовољна током тог процеса и најавила да ће следећа рунда бити одржана већ идуће недеље.

Шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић рекла је, након дводневног експланаторног скрининга у Бриселу, да је веома задовољна током тог процеса и најавила да ће следећа рунда бити одржана већ идуће недеље.

"Ја сам апсолутно задовољна", рекла је Мишчевић коментаришући разговориме током којих су делегацији Србије представљени стандарди ЕУ у вези са правосуђем и основним људским правима, што је обухваћено поглављем 23 преговарачког процеса.

Мишчевић је објаснила да се, за разлику од јучерашњег дана, када је углавном било речи о правосудном систему, данашњи разговор махом водио о људским правима.

"Разговарали смо, између осталог, о грађанским правима, заштити података о личности, као и правима мањина", рекла је Мишчевић и навела да су чланови српске делегације показали велику заинтересованост и да су чак и чланови Комисије били донекле изненађени бројем питања које су добили.

Како је најавила, већ у среду, 2. октобра, биће одржан скрининг о поглављу 24, које обухвата правду, слободе и безбедност, што су теме из ресора унутрашњих послова.

"Ова два поглавља (23 и 24) су заправо везана, јер право без примене није право", указала је Мишчевић и додала да ће у српској делегацији следеће недеље бити министар задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шеф радне групе при Министарству унутрашњих послова Вања Вукић.

Шефица српског тима је рекла да ће већ у децембру бити одржана прва рунда билатералног скрининга, током кога се улоге мењају, па ће чланови српске делегације представити експертима Комисије стање у Србији и одговарати на њихова питања.

"Ми ћемо им представити стање у правосуђу, какви су нам финансијски и институционални капацитети, шта видимо као потенцијалан проблем и каква нам је помоћ из ЕУ потребна", рекла је Мишчевић.

Упитана да ли је током данашњих разговора о људским правима помињана најављена Парада поноса у Београду, Мишчевић је одговорила одречно.

"О самој Паради није било речи, али представљено нам је како се у ЕУ штите права мањина, спроводи забрана дискриминације, укључујући дискриминацију на основу сексуалне оријентације и, наравно, право на слободно окупљање", рекла је Мишчевић, подсетивши да питање манифестација као што је "Парада поноса" у ЕУ није регулисано на јединствен начин.

Када је реч о правосуђу, истиче, од изузетне је важности да се поштују принципи независности и ефикасности.

"ЕУ у области правосуђа нема превише стандарда као таквих, већ се они 'позајмљују' из докумената Уједињених нација и међународних конвенција, али независност и ефикасност су од апсолутног значаја", указала је Мишчевић.

Како каже, "то је оно што треба постићи и све иде у том правцу".

Мишчевић је, на крају обраћања новинарима, рекла да европским стандардима у српском правосуђу не треба тежити због ЕУ, већ због саме Србије и њених грађана којима су такви стандарди потребни.

Функционер Европске комисије који је желео да остане анониман, а који је присуствовао састанку, потврдио је Танјугу да се процес одвија на опште задовољство.

"Српска делегација је заиста дошла одлично припремљена", рекао је европски функционер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи