Читај ми!

Динкић тражи изборе у Војводини и Београду

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић рекао да су неопходни ванредни избори у Београду и Војводини, где је на власти Демократска странка. Динкић је на Изборној скупштини УРС-а једногласно изабран за председника те странке.

Изборном скупштином Уједињени региони Србије завршили трансформацију тог покрета у јединствену странку, која ће се залагати за децентрализацију и равномерни развој Србије. Млађан Динкић, који је био једини кандидат, изабран је за председника УРС-а.

За заменика председника УРС-а изабран је Верољуб Стевановић, а за потпредседнике Бошко Ничић, Верица Калановић, Сузана Грубјешић, Владан Васић и Видоје Петровић, саопштено је из УРС-а.

Како се наводи у саопштењу, изабрано је и Председништво УРС-а чиме је заокружен процес формирања те нове политичке странке.

"Два циља УРС-а су борба за модернизацију политичког и тертиторијалног уређења земље и суштинска децентрализација и борба за економски опоравак и покретање производње у свим регионима" , објаснио је Динкић. 

Председник УРС-а је поручио да су потребни избори у Војводини и Београду, где је на власти Демократска странка.

Динкић је позвао све "разочаране" чланове Демократске странке и Либерално демократске партије да приђу Уједињеним регионима Србије који су прерасли у политичку странку.

Динкић, министар финансија и привреде, рекао је да Србија мора да промени Устав и смањи број посланика у Скупштини, којих сада има 250.

Предложио је и увођење Већа региона у Скупштину Србије чије би чланове директно бирали грађани. Заложио се да грађани директно бирају и градоначелнике и председнике општина у Србији.

"То је једини начин да се чује глас свих градова, општина и региона", рекао је Динкић и додао да ће УРС до јуна изаћи са развојним плановима за сваки регион у Србији.

Као најважнији циљ своје странке навео је запошљавање младих и отварање радних места.

"Увели смо 'нулту толеранцију' у борби против криминала и корупције. Планирам да предложим и 'нулту толеранцију' за финансијску недисциплину, али морамо увести 'нулту толеранцију' и за бирократију. Ако се чека више од стотину дана за добијање дозвола, ми не можемо да искористимо потенцијалне инвеститоре", рекао је Динкић.

Када је реч о Београду, Динкић је истакао да је све што се десило у последњих десет година у главном граду урадила администрација Ненада Богдановића, укључујући прибављање средстава за Мост на Ади, а да други велики инфраструктурни пројекат мост код Борче спроводи републичка влада.

Осврћући се на рад Владе Србије, Динкић је рекао да је њена главна карактеристика то што напада проблеме, што је показала спречавањем банкрота државе и одлучном борбом против корупције.

Равномерни регионални развој и привлачење инвеститора су, према његовим речима, најтежи посао пред Владом и УРС-ом, јер Србија не може бити јака ако сви њени градови и општине нису јаки.

УРС, како је прецизирао, предлаже постојање седам административних региона, смањење броја посланика уз увођење већа региона, као и директан избор председника општина и градоначелника.

Кандидат за заменика председника странке Верољуб Стевановић је, отварајући скуп у београдском Сава центру, рекао да се данас дешава нешто атипично за Србију - уједињавање политичких снага око једне идеје.

"Желимо Србију као земљу удруживања, а не раздруживања, са јаком националном стратегијом, а не без националне стратегије, земљу у којој ће се макар за микрон боље живети него претходног дана, Србија земља региона", рекао је Стевановић.

Према његовим речима, главни циљ УРС-а биће "лечење многих болести" изазваних централизмом, београдизацијом и неравномерним развојем Србије.

На изборној скупштини УРС-а, као гости, говорили су и председник Социјалистичке партије Србије и премијер Ивица Дачић и потпредседник Српске напредне странке и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Говорио је и бивши премијер Словачке Микулаш Џуринда који је пожелео Србији да што пре почне пеговоре о пријему у ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару