Читај ми!

Дачић: Не очекујем нове услове од Немачке

Од Немачке не очекујем нове услове за добијање датума за ЕУ, каже премијер Ивица Дачић уочи посете шефа немачке дипломатије Београду. Бриселски споразум мора да се спроводи, истиче Дачић, наводећи да лидери општина са севера Космета не могу одлучивати о судбини целог српског народа. Питање је само да ли ћемо га спроводити заједно или не, рекао је премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је поводом предстојеће посете шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа Београду, да од Немачке не очекује нове услове за добијање датума за почетак преговора Србије о чланству у ЕУ.

"Нема разлога да неко долази у Београд и поставља нове услове. Било их је довољно, а ја очекујем искључиво посете које ће представљати охрабрење", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у просторијама СПС-а, након састанка са председником Социјалистичке партије Републике Српске Петром Ђокићем.

Напоменуо је да очекује веће разумевање за српске ставове наглашавајући да Србија не тражи ништа ново, већ да се примени само оно што је договорено и то без нових чињеница које би могле да угрозе споразум који је потписан.

Дачић је нагласио да је важно да Србија ради на ономе на шта се обавезала, а то је доношење плана имплементације бриселског споразума истичући да је важно да то буде што пре, како би Немачка могла да заврши своје процедуре у Бундестагу у вези са одлуком да ли ће Србија добити датум.

"Колико сам схватио Немачку, ако се следеће седмице договори неки план за имплементацију - то не значи да све треба да имплементирамо до јуна, већ да се договоримо шта ће кад да буде спроведено, након тога би та процедура ушла у Бундестаг", појаснио је премијер.

Указао је да би било добро да план спровођења бриселског споразума "правимо сви заједно, и Влада Србије и Срби са Косова и Метохије".

Након тога, посланици владајуће коалиције у Немачкој поново би дошли у Београд и они би практично пред седницу Савета Европске уније требало да донесу одлуку хоће ли одобрити Србији датум почетка преговора.

Дачић је указао и да уколико Србија сада не добије датум, то се не може очекивати у овој години, пре свега због избора у Немачкој, односно да би то би била тема тек за 2014. године.

Осврћући се на противљење Срба са севера Косова и Метохије примени бриселског договора, Дачић је рекао да не могу председници општина са севера Косова одлучивати о судбини целог српског народа, истичући да споразум мора да се спроводи, а да је питање само "да ли ћемо га спроводити заједно или не".

Премијер је поручио да не може само да се каже да се нешто неће а да се при том не нуди никакво боље решење и додао да сматра да нико у Србији не би могао да прихвати да Албанија и Косово иду у ЕУ, а да Србија "остане залеђена".

Србија стоји чврсто иза Републике Српске

Премијер Дачић је поручио и да Србија стоји чврсто иза Републике Српске и да неће дозволити да било ко уцењује српски народ у РС, а нарочито да неће дозволити да се преко Србије врши притисак на Српску.

Дачић је нагласио да је Косово и Метохија најзначајније питање српског народа због историје, културе, традиције и вере, али да је Република Српска данас још већи национални и државни интерес српског народа у целини, јер тамо живи више од 1,2 милиона Срба.

"Владе Србије и РС имају одговорност да сарадњу и заједништво што више развију, али не на штету Дејтонског споразума", рекао је Дачић након састанка са председником Социјалистичке партије Републике Српске Петром Ђокићем.

Подсећајући да је Србија гарант Дејтонског споразума,српски премијер је нагласио да нису могуће никакве промене тог споразума без сагласности три народа и два ентитета у Босни и Херцеговини.

Дејтонски споразум, како је рекао, подразумева и постојање БиХ као државе и Србија то не доводи у питање.

Петар Ђокић је рекао да је данашњом посетом руководство Социјалистичке партије РС желело да да пуну подршку напорима Владе Србије у решавању проблема Косова и Метохије.

"Разумемо и подржавамо напоре Владе Србије да прихватајући болно решење, ипак, визионарски гледа у будуће време на начин да Србима без обзира где живе помогне, да опстану на том подручју", рекао је Ђокић.

Ђокић је рекао и да је важно истаћи колико је СПС био важан, па и пресудан да настане РС, да се она у најтежим годинама одбрани и да се она у протекле две деценије успешно развија.

Дачић је, међутим, рекао да изгледа да се неко у Републици Српкој "стиди да каже да је РС дело СПС и Слободана Милошевића".

"Ја се не стидим да кажем да Србија и СПС стоје чврсто иза Републике Српске и да нећемо дозволити да било ко уцењује српски народ у Републици Српској, а нарочито да нећемо дозволити да се преко Србије врши притисак на Републику Српску", рекао је Дачић.

Витални интерес Србије је, како је додао, да унапреди економску сарадњу са Републиком Српском, а СПС жели томе да да допринос, пре свега због будућности српског народа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару