Читај ми!

Дрецун: Јача међународна позиција Србије

Oхрабрује значајно контструктивнији прилаз Вашингтона према уважавању интереса Србије и чак благо омекшавање веома тврдог и ригидног става америчке администрације по питању Косова и Метохије, рекао Милован Дрецун.

Посланик СНС и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да је међународна позиција Србије знатно ојачана и да су САД ублажиле ригидни став и усвојиле знатно конструктивнији приступ према интересима Србије.

Оно што посебно охрабрује, после постигнутог првог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, јесте евидентно значајно контструктивнији прилаз Вашингтона према уважавању интереса Србије и чак благо омекшавање веома тврдог и ригидног става америчке администрације по питању Косова и Метохије, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Он је оценио да је Србија успела да се наметне као озбиљан, дугорочан партнер, који не ствара проблеме, већ је спреман да их решава пуним капацитетима и уз добру вољу, и да је Србији сада отворен пут да заузме место које јој припада на југоистоку Европе да буде лидер у региону, који ће суштински допринети стабилизацији и просперитету.

Мислим да већ имамо значајно јаче позиције, посебно у Вашингтону и Бриселу, а када томе додамо да ће председник Србије (Томислав Николић) ускоро с председником Русије (Владимиром Путином) потписати споразум о стратешком партнерству, онда то несумњиво представља снажење међународне позиције Србије, које превасходно може да се одрази на наш економски просперитет и на јачање наше позиције у смислу наставка борбе за спречавање пуне сецесије Космета, казао је Дрецун.

Стратешко партнерство, према његовим речима, подразумева стварање услова за лакши развој економске и других видова сарадње, уз стварање одговарајућих законских оквира за олакшавање те сарадње.

Очекујем и знатно веће присуство руског капитала, односно инвестиција у Србији, где већ имамо неке стратешке пројекте, додао је Дрецун.

Он је, такође, истакао да је добро што Србија усклађује своју спољну политику са реалностима у свету у којем се, како је рекао, ствара мултиполарни међународни поредак и где је за Србију досад била рак-рана веома тешка позиција у Вашингтону због тога што је Вашингтон евидентно стајао иза сецесије Космета.

Сада имамо прилику да тај силазни тренд у политичко-економским односима с Вашингтоном, где је само војна сарадња напредовала, зауставимо и да кренемо нормалним путем, што би било изузетно значајан корак за будућност Србије и целокупног српског становништва и наравно за одбрану Косова и Метохије.

Дрецун је изразио уверење да ће ЕУ донети у јуну позитивну одлуку о почетку пристпуних преговора са Србијом уколико до тада почне имплементација бриселског споразума.

ЕУ очекује да види бар почетак примене споразума, плашећи се да би све то могло да буде мртво слово на папиру и да би једна или обе стране могле да почну да избегавају примену, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Приштина, према његовим речима, већ избегава примену споразума, односно покушава да током договора о начину примене промени неке одредбе у своју корист, што је, како је рекао, неприхватљиво.

Ако почне процес примене споразума, ја сам оптимиста кад је у питању датум, рекао је Дрецун.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару