Читај ми!

Подршка Мађарске за датум у јуну

Мађарска ће у потпуности подржати Србију да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, речено на састанку потпредседнице Владе Србије за евроинтеграције Сузане Грубјешић са мађарским шефом дипломатије Јаношем Мартоњијем у Будимпешти.

На састанку потпредседнице Владе Србије задужене за европске интеграције Сузане Грубјешић и мађарског министра спољних послова Јаноша Мартоњија у Будимпешти речено да Мађарска у потпуности подржава Србију да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ у јуну.

"Мађарска пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу и у настојању да на јунском самиту добијемо датум за отпочињање преговора. Та уверавања сам добила од министра спољних послова Мартоњија и читава атмосфера овде у Будимпешти иде у прилог томе да Србија треба да добије датум", изјавила је Грубјешићева.

Грубјешићева је истакла да је "подршка суседа, а нарочито оних који су већ у ЕУ, врло значајна за Србију и зато сам веома захвална на подршци коју је министар Мартоњи дао Влади Србије".

Мартоњи је рекао да Мађарска у потпуности подржава напоре Србије да постане чланица Европске уније.

"Мађарска се нада да ће све државе ЕУ препознати напоре српске владе и снажно се залажемо да се у јуну Србији одреди датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, јер су они, са аспекта стабилности, политичког развоја и економске сарадње, веома важни за читав регион", рекао је Мартоњи.

Мартоњи је такође рекао да је задовољан односом српске владе према мађарској мањини у Србији, чији се положај, како је рекао, поправља, пише у саопштењу прес службе Владе.

Сузана Грубјешић се у Будимпешти састала и са замеником премијера и министром државне управе и правде Мађарске Тибором Наврачичем, који је рекао да верује да ће две земље развити сарадњу уз фокусирање на реформе институција.

"Поред тога што су стратешки партнери, Србија и Мађарска ће имати користи од међусобне размене искустава", изјавио је Наврачич на конференцији за новинаре после састанка, преноси мађарска агенција МТИ.

Истакао је да се са Грубјешићевом сагласио да ће релевантна министарства две земље директно сарађивати и организовати конференције и округле столове како би се Србији пружила помоћ у процесу европских интеграција.

Потпредседница Владе Србије обратила се и учесницима економског форума Украјина-Мађарска, на тему "Нови приступи решавању старих изазова".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару