Читај ми!

Војводина, Одбор усвојио текст декларације

На седници Одбора за питања уставно правног положаја Војводине усвојен текст Декларације о заштити уставних и законских права покрајине, допуњен са шест амандмана, а декларација ће бити прослеђена одборницима за наредну седницу Скупштине Војводине. После промена, Декларација констатује да је аутономија природно и историјско право грађана покрајине, настала одлуком из 1945. године, уместо 1918. године, како је то сугерисао првобитни текст.

Скупштински Одбор за уставно правна питања Војводине у војвођанском парламенту усвојио текст Декларације допуњен са шест амандмана, које су поднели представници Лиге социјалдемократа Војводине и Савеза војвођанских Мађара.

За нови текст Декларације гласало је 10, од 15 чланова Одбора, међу којима и три стручна члана, док је један био против.

Најважнија промена је у реченици која је изазвала највише спорења: "Полазећи од тога да је аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана и њиховом вољом, Војводина је у саставу Србије".

После усвојеног амандман ЛСВ-а, тај став гласи: "Полазећи од тога да је аутономија Војводине историјско и природно право њених грађана јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини изасланика народа Војводине, у Новом Саду 30. и 31. јула 1945. године када су они јединствено одлучили да се Војводина као АП прикључи Србији".

Све остале амандмане предложио је Савез војвођанских Мађара и односе се на финансирање покрајине. Шеф посланичке групе СВМ-а Шандор Егереши рекао је да је та странка поднела амандмане с циљем да се текст унапреди.

Шеф посланика ЛСВ-а Бранислав Богарошки истакао је да Војводина као аутономна покрајина произлази из антифашизма и из народноослободилачке борбе.

Игор Мировић је рекао је да је "срамота" да се прихвати такав амандман, јер је то порука да је аутономија Војводине настала одлуком комунистичке, једностраначке скупштине.

Саша Сантовац из СРС-а је рекао је је тај амандман ЛСВ-а заправо потврда да Предлог декларације има "сепаратистичку позадину".

Пајтић: Декларација неспорна

Почетак седнице обележила је полемика војвођанског премијера Бојана Пајтића и председника Савета за Војводину СНС-а Игора Мировића. 

"У јавности се последњих дана чуло да Декларација има сецесионистичку ноту, а на то могу да изразим контра тезу да уколико су Устав и закони Србије сецесионистички онда је и Декларација сецесионистичка јер се обраћамо институцијама ове земље", рекао је Пајтић, образлажући предлог текста Декларације.

Пајтић је нагласио да је Декларација неспорна, и суштински и формално, јер није чуо ни суштинске, ни формалне замерке на њен текст.

Позивајући чланове одбора и посланике скупштине да гласају за предлог текста Декларације, Пајтић је рекао да је спреман да прихвати и амандмане које су поднели СВМ и ЛСВ.

Такође је истакао да Влада Војводине не може и неће прихватити одговорност за развој пољопривреде када је буџетски приход по глави становника у Војводини 100 динара на месечном нивоу.

"Проблем је што имамо закон о буџетском систему, који је донет пре неколико месеци и који значјано умањује средства намењена АП Војводини јер уставом загарантованих седам процената по том закону не односи се на целокупни буџет Србије већ на буџетске приходе, што је значајно мање", рекао је Пајтић.

Председник војвођанске Владе излагање је завршио речима "Војводина јесте у Србији и остаће у Србији, а сва остала спочитавања предлогу Декларације су апсурдне тезе".

Пајтић је у изјави новинарима напоменуо да се крше закони о имовини, утврђивању надлежности, здравственом осигурању, оцењујући да је то последица различите политичке структуре на републичком и покрајинском нивоу.

"Ово није ништа друго него један вапај и апел који говори о томе да се Устав и закон мора поштовати, јер говорим о томе да ми за развој имамо пет пута мање опредељених данас", рекао је Пајтић.

Мировић: Влада Војводине крива за недостатак владавине права

Председник Савета за Војводину СНС-а Игор Мировић рекао је на седници да је за недостатак владавине права крива управо покрајинска власт која је, како је подсетио, још 2006. године усвојила неуставни закон о надлежностима АП Војводине.

"Владавина права није нешто што се може узети кад ти одговоара а занематири кад ти не одговара, већ постоје јасно дефинисан законски оквири", рекао је Мировић.

Када је реч о Закону о финансирању Војводине, Мировић је рекао да је актуелна републичка Влада прва од доношења Устава Србије која је позвала представнике покрајиснке администрације да заједнички раде на поменутом закону.

"Лично сам изнео тезу да Декларација има сепаратиситичку ноту и сада стојим на том становишту, јер ако се узме у обзир време кад је Декларација предложена и текст онда је јасно да она има сепаратистичку улогу", рекао је Мировић.

Изнео је примедбу на назив саме Декларације који, како је рекао, сугерише да постоји неко ко свесно и плански угрожава уставна и законска права Војводине.

"Због низа неуставних недемократских и сепаратистичких нота СНС неће гласати за предлог Декларације", закључио је Мировић.

У изјави новинарима, Мировић је оценио да је у појединим новим елементима кроз амандман ЛСВ добио своју недемократску потврду.

"Амандманом се континуитет сјајне и велике демократије у Војводини црпи из одлуке једне комунистичке скупштине која је одржана у време војне управе у Војводини која је трајала више од две године и то у време када су чинили највећи злочини", рекао је Мировић.

Председник Покрајинског одбора ДСС-а Бранислав Ристивојевић изјавио је пред седницу да је она дошла са закашњењем од годину дана, али да је, како је рекао, и то добро јер је расправа о Декларацији враћена у институције.

Полемика о Декларацији наставиће се 20. маја на седници Скупштине Војводине. Данашњу , председник парламента Војводине Иштван Пастор види као успешно савладану лекцију о потреби да расправа буде демократска и отворена.

"Имали сте прилике слушати овде тон дискујусије која се водила. И када то упоредите са жестином реченица које су изговаране у другом амбијенту пре неколико недеље онда ћете морати признати да су се ипка корените крупне промене десиле", каже Пастор.

Прихватањем амандмана СВМ-а и ЛСВ-а владајућа коалиција обезбедила је стабилну већину за усвајање Декларације. Насупрот тој већини напредњаци са СПС-ом и ДСС-ом понављају да је предлог Декларације сепаратистички и траже њено повлачење из процедуре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару