Читај ми!

Помак у разговорима с косметским Србима

Посета Александра Вучића Косову и Метохији имала благотворан ефекат и постигнут је озбиљан помак у правцу убеђивања тамошњих Срба у имплементацију бриселског споразума, рекао је саветник председника Србије Марко Ђурић.

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио да је посета првог потпредседника владе Александра Вучића Косову и Метохији имала благотворан ефекат и да је постигнут озбиљан помак у правцу убеђивања тамошњих Срба у имплементацију бриселског споразума.

"Суштина тог помака је у основној намери - ми не можемо да се боримо за Србију и за Србе без оних који чине ту заједницу. Данас смо много ближи томе да људи на Косову разумеју шта су користи и можда мане онога што смо добили у Бриселу, али свакако више разумеју да је то био максимум", рекао је Ђурић за Б92.

Ђурић каже и да су ставови сада много јаснији и приближнији.

"Разговори који су вођени били су потпуно отворени, веома тешки. Вучић је показао степен искрености и отворености са којом се народ на Косову до сада није сусретао, улазећи у све детаље преговора и одговарајући на десетину питања о спроазуму. Мислим да се успело у томе да се барем на нека од питања одговори на задвољовајући начин и зато мислим да је посета имала благотворан ефекат", рекао је Ђурић.

Ђурић је напоменуо да је прошло време вођења политике из кабинета и "круга двојке" и да је било неопходно да се људима са Косова "дође на врата", покаже да је држава уз њих и да неће отићи одатле, као и да остаје уз народ финансијски, институционално и на сваки други начин.

Има оних који се због личних интереса оштро противе имплементацији бриселског споразума, рекао је Ђурић.

"Има зле намере кроз коју један део јавности интерпретира споразум, на начин који застрашује грађане. То је политички неодговорно", рекао је Ђурић.

На питање да ли мисли на Марка Јакшића или оне који су држали митинг за "упокојење владе", Ђурић је рекао да је реч  и о једнима и о другима.

"Појединци су мотивисани личним политичким интересом, то је жалосно. Али, не треба то да нас превише брине, јер је реч о мањини која не може на озбиљнији начин да утиче на јединство које се ствара", рекао је Ђурић.

Говорећи о бриселским разговорима, Ђурић, који је и члан тима за израду плана имплементације, рекао је да су ти разговори прекинути зато што приштинској делегацији "скаче притисак и губи стрпљење" када је у питању заједница српских општина и жели да се фокусира само на обавезе српске стране.

"Ми морамо да добијемо јасне законске гаранције како ће институције заједнице српских општина функционисати, како ће бити структуиране правосудне институције... То је оно што мора да буде правним оквирима обезбеђено и то је оно око чега се води битка у Бриселу", рекао је саветник председника Србије. 

Ђурић је казао да је наш тим спреман на то да та битка буде настављена што пре, јер нема времена за губљење и јер не жели да се отвара простор за недоумице.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару