Читај ми!

Божовић: Срби на Косову нису информисани

Чињеница да власт жели да разговара са Србима са севера Косова и најављени одлазак Александра Вучића на Косово потврђују да Влада ништа не жели да постигне на силу, рекао државни секретар у МУП-у и функционер СНС-а Владимир Божовић. Према његовим речима, Срби на Косову не располажу подацима и информацијама.

Државни секретар у МУП-у и функционер напредњака Владимир Божовић истакао је на трибини "Држава-црква - секуларна и верска толеранција" да чињеница да власт жели да разговара са Србима са севера Косова и најављени одлазак првог потпредседника Владе Александра Вучића на Косово потврђују да државни врх ништа не жели да постигне на силу.

Према речима Божовића, Срби на Косову не располажу подацима и информацијама.

Бриселски споразум је, подсетио је, усвојила једногласно Влада Србије, а потом и Скупштина огромном већином, па више нема простора да се било коме попушта - ни представницима Срба са севера, нити са југа Косова.

"Ако имате већински доминантан став у већинском систему који се зове демократија, и ако се сигурно многима, па ни премијеру Ивици Дачићу, ни потпредседнику Александру Вучићу, не свиђа тај споразум, мора се сагледати реалност према целини проблема", рекао је Божовић.

"Овде се не ради ни о каквом дану Д, нити о неком крају или почетку. У коначности, ово и овакво понашање и догађаји који ће уследити значиће и врсту проблема самим косовским Албанцима. Не гради се европска будућност и вредност палећи српске манастире и српска гробља. Нису то само српска гробља, већ православна хришћанска, универзална...", рекао је Божовић.

Он је указао да је реч о "дугом поступку" и да разговори о положају СПЦ тек предстоје.

"То је велика тема у којој ће Црква користити своје право и могућност да изложи свој поглед на ствари на Косову које је за Србију део државе, а за Албанце независна држава", прецизирао је Божовић.

Подсетио је и да Света столица није признала једнострано проглашену независност и да он зато сматра да ће хришћанска црква моћи да помогне у решавању проблема СПЦ на Косову.

"Ти проблеми су огромни и нису у питању само статуси свештенства, монаштва, већ и слобода кретања", рекао је Божовић.

Додао је да су "на срећу прошла времена када су се ставови Председништва носили српском патријарху да их он само прочита".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару