Читај ми!

Дежер: Приче о новим условима мит

Србија се налази "пред последњим кораком" уочи почетка приступних преговора са Унијом, оценио шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер. Приче о постављању нових услова за пријем нису ништа друго него мит, истакао Дежер.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер истакао је да се Србија налази "пред последњим кораком" уочи почетка приступних преговора са ЕУ и означио као "мит" наводе да Брисел мења постојеће услове за пријем и поставља нове.

"То није истина, истина је да се ЕУ мења и да ми морамо да се прилагођавамо", истакао је Дежер на конференцији "Како у преговоре са ЕУ" у Београду.

Дежер је подсетио да су другачије вођени приступни преговори с Португалијом и Шпанијом, када је акценат био на темама, попут пољопривреде, од оних који се воде данас, у доба глобализације, климатских промена, развоја нових технологија.

"Желим да побијем један од митова о приступу ЕУ, који се повремено могу чути - да се услови за приступ Унији мењају, да постављамо нове услове, понекад с циљем да отежамо живот онима који желе да приступе ЕУ", rekао је Дежер, подсетивши да су услови за приступ дефинисани критеријумима из Копенхагена.

Србија се, према његовим речима, сада налази у преломном тренутку, а ЕУ очекује усклађивање закона са онима у Унији, административне капацитете за спровођење тих закона и испуњавање свих критеријума до пријема у чланство.

Дежер је упозорио на то да приступни преговори подразумевају болне и тешке реформе, али је напоменуо да Србија може да користи искуство земаља које су тај процес већ прошле.

"Преговори нису лобирање, већ захтеван технички посао који мора бити обављен", рекао је амбасадор ЕУ, упоредивши преговоре с маратонском трком.

Дежер је препоручио Србији да не оставља кључне реформе за последњи тренутак, јер то, како је упозорио, увек доноси проблеме, да у процес укључи што шири спектар актера и да не оставља по страни билатерална питања, јер она могу да успоре процес преговора.

Дежер је рекао да се нада да ће процес ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између Србије и ЕУ бити завршен до 1. јула.

Како је рекао, ССП би ступио на снагу овог лета, чим га ратификује парламент Литваније, последње чланице ЕУ која то још није учинила.

Искуства у процесу приступања ЕУ

Представници Мађарске, Словачке, Хрватске и Словеније изнели су, на панелу конференције на Факултету за економију, финансије и администрацију, искуства својих земаља у процесу приступања ЕУ.

Петер Балаш, бивши комесар ЕУ за саобраћај и главни преговарач Мађарске са ЕУ, упоредио је процес преговора с веридбом, пошто је, како је рекао, то период задовољства и прилагођавања, а главне обавезе долазе тек пријемом у чланство.

Амбасадор Словеније у Србији Франц Бут оценио је да је Србија доста добро припремљена за преговоре и истакао да ће од капацитета Србије зависити брзина отварања и затварања поглавља преговора.

Бут је нагласио да је у преговарачком процесу од кључног значаја очување кредибилитета и поверења.

Маја Бакран Марцић, функционерка хрватског Министарства спољних послова, изјавила је да је анализа туђих искустава корисна, али да свака земља на крају увек "склопи нешто своје".

Томаш Стражај, из Словачке, подсетио је да је његова земља почела преговоре са ЕУ са закашњењем у односу на друге чланове Вишеградске групе, али да их је закључила за веома кратко време, у великој мери захваљујући подршци суседа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару