Читај ми!

Расмусен очекује бољу ситуацију на Косову

Надам се да ће бриселски споразум Београда и Приштине што пре бити примењен и да ће довести до побољшања ситуације на терену, рекао генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен рекао је да се нада да ће бриселски споразум Београда и Приштине што пре бити примењен, и да ће довести до побољшања ситуације на терену.

"НАТО се обавезао да подржи примену споразума и учинићемо све што можемо да помогнемо", рекао је Расмусен новинарима на редовној конференцији за штампу у Бриселу.

Расмусен је похвалио лидере Београда и Приштине на одлучности да се нађе политичко решење, а посебно је истакао и улогу шефице европске дипломатије Кетрин Ештон под чијим је покровитељством вођен дијалог који је 19. априла окончан парафирањем споразума о нормализацији односа.

"Драго ми је што обе стране имају поверења у НАТО и КФОР и виде нас као непристрасног гаранта примене споразума", рекао је Расмусен и додао да ће НАТО наставити да у оквиру мандата Уједињених нација ради на стварању безбедног и сигурног окружења за све који живе на Косову.

"Одлична сарадња КФОР-а и Еулекса"

Говорећи у Европском парламенту, Расмусен је истакао да КФОР и Еулекс имају одличну координацију на Косову.

Расмусен се у свом говору снажно заложио да европске чланице НАТО повећају издатке за одбрану и тако смање растућу неравнотежу између САД и Европе.

''Ако се чланице ЕУ чвршће не посвете одбрани и безбедности, сви разговори о јачању европских одбрамбрених капацитета су празне приче'', упозорио је Расмусен.

Генерални секретар НАТО оштро је критиковао ослањање на доктрину 'меке моћи' коју заговарају они који тврде да комбинација дипломатских напора и економских притисака даје боље резултате него претња војном силом.

Да се разумемо, 'мека моћ' без претње силом није никаква моћ, рекао је Расмусен и додао да је најбољи рецепт комбинација оба елемента.

"Мисије на Западном Балкану доказују да мешавина 'меке' и 'тврде' силе одлично функционише", рекао је Расмусен посланицима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару