Читај ми!

Дачић: Очекујемо добру вест из Брисела

Премијер Србије Ивица Дачић рекао да Србија из Брисела очекује добру вест о почетку преговора са ЕУ. Аустријски вицеканцелар Михаел Шпинделегер, са којим се Дачић састао у Бечу, рекао да Аустрија у потпуности подржава Србију и да ће се залагати да добије датум за почетак приступних преговора са ЕУ.

Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је у Бечу да Србија из Брисела очекује добру вест о почетку преговора са ЕУ, као и да би био веома захвалан уколико Аустрија буде заговорник тога да Србија добије датум у јуну месецу.

Он је, после разговора са аустријским вицеканцеларом и шефом дипоматије Михаелом Шпинделегером, рекао да му је драго што је од аустријских саговорника могао чути да званични Беч подржава наставак европског пута Србије.

"Мислим да је међународна заједница, а тако и ЕУ, била дуги низ година у очекивању да Србија буде добра вест. Сада Србија такође из Брисела очекује добру вест. Био бих веома захвалан аустријским званичницима уколико Аустрија буде заговорник тога да Србија што пре добије датум за отпочињање преговора у јуну месецу, на седници Савета ЕУ", истакао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Дачић је оценио и да су европске интеграције данас "мелем на ране" које постоје у односима народа на Балкану, те упозорио да би било веома лоше да ширење стане пријемом Хрватске, јер би нас то вратило у поделе региона од пре неколико векова.

Он је нагласио да Србија жели да изгради поверење и стабилност у читавом региону и најавио да ће се разговори са Приштином наставити, као и да ће почети имплементација онога што је договорено у Бриселу.

"Ми нисмо ишли на признање Косова као независне државе. Ови су разговори и дијалог били статусно неутрални, али је заједнички став нас у Србији био да је, без обзира на то што Косово не признајемо као независну државу, то територија под посебним режимом, под условима који су одређени Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН", објаснио је Дачић.

Премијер је рекао да споразум није потписан да би неко био преварен и напоменуо да, исто тако, не очекује превару од Европске уније.

Раније је било ситуација у којима преговорачи у последњем тренутку прихвате нешто што се касније не примени само да би добили одлуку Брисела, подсетио је Дачић и напоменуо да је и
ЕУ често постављала нове услове.

Зато смо желели чисте рачуне, ово ћемо ми да урадимо, а ово ви и показали смо озбиљност, рекао је Дачић и оценио да је највећа вредност споразума стварање позитивне климе коју треба искористи за бољу одбрану националних интереса.

Ставити тачку на прошлост

Мислим да ову прилику треба искористи за ново позиционирање Србије и промену слике о земљи у свету, нагласио је Дачић и додао да су сличне прилике пропуштене после потписивања Дејтонског споразума и пада Слободана Милошевића.

"Време је да ставимо тачку на прошлост. Прошлост се на жалост не може изменити, али можемо да утичемо на садашњост и будућност", подвукао је Дачић и указао да је Србија доста времена изгубила и претрпела велике штете кроз санкције, ратове, бомбардовање, а да је актуелни бруто домаћи производ свега на 65 одсто од оног из 1989. године.

"Зато Србија нема времена за чекање, мора да иде крупним корацима напред, корацима од седам миља, али и ти кораци почињу првим кораком, тај корак смо повукли. Зато мислим да треба искористити овај позитиван тренутак за општу стабилизацију у региону и стање у Србији, нагласио је Дачић.

Он је рекао да Србија подржава улазак Хрватске у ЕУ, и да је у интересу наше земље да све државе региона постану чланице Уније.

Говорећи о односима са Аустријом он је нагласио да је Србија веома заинтересована за даље зближавање и добре билатералне односе. "Развој политичког дијалога, сарадња у економији, култури и просвети је наш животни интерес, јер нас везује неколико стотина хиљада наших људи који овде живе, подвукао је Дачић.

Премијер је изразио уверење да у економији две земље могу још боље сарађивати, иако је Аустрија највећи инвеститор у Србији.

"Наша спољнотрговинска размена је негде око 700 милиона евра, Аустрија је међу шест најзначајнијих економских партнера из ЕУ. Мислио сам да су ти подаци веома добри док нисам отишао у Босну и Херцеговину, где сам чуо да је њихова спољнотрговинска размена са Аустријом око две милијарде евра. А БиХ је много мања од Србије", указао је Дачић додајући да је потребно још боље сарађивати у овој области.

Дачић је рекао да се радује следећем сусрету са Шпинделегером у Београду, који ће, како је додао, бити у интересу наших народа, држава, а у посебном интересу Срба који живе у Аустрији.

Шпинделегер: Датум без нових услова

Аустријски вицеканцелар и министар иностраних послова Михаел Шпинделегер истакао је након разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем, да Аустрија у потпуности подржава Србију и да ће се залагати да добије датум за почетак приступних преговора, као и да сматра да не треба да буде нових услова.

Шпинделегер је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да ће се Аустрија у ЕУ "веома снажно залагати да Србија, на следећем Савету Уније, добије датум за отпочинање приступних преговора".

"Видели смо шта је Србија последњих месеци и недеља учинила у смислу разумевања са суседима о питањима свакодневног живота. То је веома велики успех и желим да кажем да посебно ценимо то што је премијер Дачић са суседима, под вођстом Кетрин Ештон, постигао", рекао је Шпинделегер.

"За нас је јасно да је једна страна, а то је српска, са Косовом договорила програм од 19 тачака, који ће се сада применити и то је за мене услов за следећи корак, а то је додела датума. Нисам за нове услове, већ да стриктно следимо оно што смо обећали. Ако се Србија помера у том правцу биће и датума", нагласио је шеф аустријске дипломатије.

Шпинделегер је истакао да ће радо и са својим колегама у ЕУ, а тако и Немачком, разговарати да се поздрави и подржи овај корак, те да се мора дати позитиван одговор у вези са датумом.

Он је навео да је са Дачићем разговарао и о економским односима, указујући да Аустрија у Србија имају инвестициони обим у висини од око три милијарде евра.

"Аустрија је највећи инвеститор са 450 предузећа која су активна и оно што желимо јесте да јаче економске односе повежемо и још поставимо на снажније ноге економске односе. На том путу желимо да напредујемо. Приликом следеће посете повешћу са собом и економску делегацију у Србију, најавио је Шпинделегер.

Он је указао и на други вид моста сарадње између Беча и Београда, а то је велики број грађана пореклом из Србије.

"Србија је нама у Аустрији не само позната већ имамо и пуно српских грађана који су и аустријски држављани. Аустрија је трећи по величини српски град, имајући у виду број Срба. То показује колико нам је битна политика Србије, али и Срба у Аустрији", поручио је Шпинделегер.

Он је казао да је договорена још снажнија сарадња у будућности између две земље, те је договорено интензивирање посета.

Шпинделегер је позвао Дачића да учествује на идућем Европског форуму Вахау.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару