Читај ми!

Костреш: Лустрација због Хртковаца

Бојан Костреш, шеф посланичке групе ЛСВ у Скупштини Србије захтева продужење Закона о лустрацији. У супротном, наводи Костреш, извући ће се одговорни за протеривање хрватског становништва из Хртковаца и још неколико места у Војводини.

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине у Скупштини Србије Бојан Костреш поновио је захтев за продужење Закона о лустрацији и оценио да ће се, у супротном, од кривице извући и кривци за протеривање несрпског становништва из Војводине.

"ЛСВ инсистира на продужењу и моменталној примени тог Закона, јер ће се, у супротном, извући сви они који су тукли, убијали, прогањали, хапсили, присилно мобилисали, сејали мржњу и протеривали", навео је Костреш у саопштењу за јавност.

Он је подсетио да је на данашњи дан, пре 21 годину у месту Хртковци, у Срему, почело протеривање хрватског становништва из Војводине.

"Изузев Шешеља, који чека суђење у Хашком трибуналу, нико други од инспиратора и учесника није одговарао за све што се догађало најпре у Хртковцима, а затим и још неколицини места у Срему. За то неко мора да одговара", поручио је Костреш.

Подсетио је да је ЛСВ још 2010. године доставио Скупштини Србије предлог за продужење Закона о лустрацији са 10 на 20 година и додао да је и тада недостајало политичке воље, као што упорно читаву деценију нема политичке воље да се тај закон и примени.

"Лустрација је важан чинилац у борби против корупције, борби за независно судство, борби против сваког насиља и уопште, борби за боље друштво. Лустрација одговорне не би отерала у затвор, али би их именовала и онемогућила да се бар неко време налазе на политичким или другим функцијама у власти, правосуђу, и медијима", навео је Костреш.

Рок важности Закона о лустрацији истиче 11. јуна 2013. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару