Читај ми!

Дрецун: Споразум за бољи положај Срба

Смисао бриселског споразума је да гарантује положај, опстанак и просперитет српском народу на Косову и Метохији, каже председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун. Представници Срба са севера Косова најавили да ће изнети нове предлоге, мимо референдума, каже Дрецун.

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је да је смисао бриселског споразума да се гарантује положај, опстанак и просперитет српском народу на Косову и Метохији.

Дрецун је рекао да је бриселски споразум први, који би требало да уследи у низу осталих, око нормализације односа између Београда и Приштине, да је потребно јединство у деловању и да је за одрживо решење неопходно да на компромис буду спремни и Београд и Приштина.

Поједини представници Срба са севера Косова најавили су да ће "на данашњем састанку изнети нове предлоге, мимо референдума", рекао је Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Дрецун је оценио да је у одбрани суверенитета Србије на Косову и Метохије могуће напредак остварити само са онима који пресудно утичу на све процесе на Косову и Метохији, а то су Приштина, они који су присутни на том простору, НАТО, односно ЕУ и Вашингтон.

"Ово јесте веома тежак споразум због тога што морамо да север Косова уведемо у уставно правни оквир Приштине. Надамо се да ће то бити формално, а да ће суштински те наше општине преко Заједнице српских општина бити повезане са нашим институцијама", рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да би највећи проблем могло бити одбијање дела нашег народа који живи на Косову и Метохији да прихвати примену тог споразума и најавио да ће се водити политичка битка да се побољша положај Срба на северу Косова и Метохије.

Он је истакао да је потребно разговарати о имовини Републике Србије, о имовини која је отета нашем народу, протераном са Косова и Метохије, о положају Српске православне цркве, о повратку протераних, о електроенергетском систему и телекомуникацијама.

Дрецун је рекао да верује да ће ЕУ одлучити да Србији додели датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али да ће и инсистирати на имплементацији свега што је договорено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару