Читај ми!

Вучић о посети Загребу

Односи Београда и Загреба кренули у добром смеру, почели смо да решавамо проблеме, а када будемо решили мање проблеме доћи ће и крупнији проблеми на ред, рекао Александар Вучић за РТС на крају посете Загребу. Вицепремијер најављује да ће се председници Николић и Јосиповић видети најпре у Македонији, а затим и у Загребу 1. јула.

На крају посете Загребу, први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је за РТС да су током разговора са државним врхом Хрватске раздвојене оне ствари у којима се не слажемо, а како је рекао, јасно је да се не слажемо у ономе што се збивало између 1991. и 1995. године.

"Другачије је наше виђење акције Олуја. Они се због тога поносе ми због тога тугујемо. Ми то нисмо крили овде и нисмо стављали под тепих", навео је Вучић.

Вицепремијер је задовољан јер се у Згребу разговарало о будућности о развоју наших економских односа, чак и о изласку на трећа тржишта заједничким снагама у појединим областима.

"Разговарали смо о томе да имамо велике заједничке пројекте у будућности и очекујем да добијемо подршку Хрватске на путу ка Европској унији. Очекујем да решимо бројна питања за која су они заинтересовани, али и за која су и Срби заинтересовани", навео је Вучић.

Према његовим речима, покренуте су теме од несталих особа, потребно је решавати и проблеме српских пензионера који нису могли да користе то право од 1991. године на територији Хрватске и станарско право за избегла лица које није према нашем мишљењу решено на адекватан начин.

"Све те теме су покренуте и мислим да смо кренули у добром смеру да све те проблеме решавамо, а када те мање проблеме будемо решавали доћи ће и крупнији проблеми на ред", истакао је Вучић.

Говорећи о сусрету председника две земље, Вучић је рекао да ће се председник Томислав Николић и Иво Јосиповић видети у Македонији, затим и у Загребу 1. јула и очекује да се та врста сарадње настави.

"Захвалан сам хрватским домаћинима јер ме је цео државни врх сачекао и угостио и показао да је Хрватској веома стало до добрих односа са републиком Србијом", каже Вучић.

Вицепремијер је у Загребу разговарао са хрватским председником Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем, потпредседником владе и будућим комесаром ЕУ Невеном Мимицом и министром одвране Антом Котроманићем. Домаћин му је била министарка спољних послова и европских послова Весна Пусић.

Хрватски медији о посети

Посета Александра Вучића Загребу и разговори са хрватским државним врхом изазвали су значајну пажњу медија у Хрватској.

Највише пажње хрватски медији су посветили темама могућег повлачења тужби пред Међународним судом правде у Хагу, о чему је говорила министарка спољних послова Весна Пусић, и питању несталих, на чему је инсистирао председник Хрватске Иво Јосиповић.

У извештајума се, такође, истиче да су Пусићева и Јосиповић захвалили српским властима на сарадњи у лоцирању масовне гробнице у Сотину.

Медији преносе да је Вучић захвалио Весни Пусић за писмо које је упутила високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, о потреби да се не одустане од тражења решења за споразум Београда и Приштине.

Пажњу хрватских медија привукла је и Вучићева понуда Иви Јосиповићу за помоћ око склапања билатералних споразума са чланицама ЦЕФТА-е, како би се амортизовале евентуалне последице због хрватског изласка из тог регионалног трговачког споразума, када постане чланица Европске уније.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару