Читај ми!

Скупштина уштедела 20 одсто

Републичка Скупштина у прошлој години потрошила 20 одсто мање средстава него што је било планирано. Разлог је то што је 2012. година изборна и тада је број седница био мањи, као и путовања и активности посланика, каже генерална секретарка Скупштине Јана Љубичић.

Скупштина Србије у прошлој години потрошила је око 2,92 милијарде динара, што је 20 одсто мање од онога што је било планирано, пише у годишњем извештају о трошењу средстава за рад парламента, који је усвојио скупштински Административни одбор.

У 2012. години било је планирано да се утроши 3,65 милијарди динара, а остварена је уштеда око 730 милиона динара, што је генерална секретарка Скупштине Јана Љубичић образложила чињеницом да је лане била изборна година и да је и број седница био мањи, као и путовања и активности посланика.

Тако је за посланике било предвиђено 871 милиона динара, од којих је потрошено скоро 617 милиона, а за рад стручних служби од планираних 2,78 милијарди потрошено 2,3 милијарде динара.

Од 2,3 милијарде динара за стручне службе је отишло око 842 милиона, док је преосталих око 1,45 милијарди динара отишло на рад Републичке изборне комисије која је спроводила парламентарне и председничке изборе.

Првобитни Предлог буџета за републички Парламент за 2012. годину износио је 3,33 милијарди динара, али је по расписивању и председничких избора из буџетске ресерве издвојено додатних 620 милиона, па је Буџет износио 3,95 милијарди динара.

Након завршетка избора, ребалансом скупштинског буџета у државну касу враћено је 300 милиона, колико је преостало од избора, па је Скупштина располагала са износом од око 3,65 милијарди.

Прерасподела запослених, уместо пријема нових  

Живот Скупштине у изборној години је потпуно другачији од онога када парламент ради пуним капацитетом, објаснила је Љубичићева и указала да је пред највишим законодавним телом период интензивних активности, будући да Србије очекује датум за почетак преговора са ЕУ.

Из тог разлога урађена је и систематизација радних места, односно промешане су карте како би посланици имали што бољу стручну подршку, а план систематизације је такође усвојен на данашњој седници Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.

Љубичићева је нагласила да није било додатног запошљавања, већ је само направљена прерасподела запослених, иако Скупштина Србије није употпуности достигла максималан број запослених.

Новом систематизацијом, због потребе израде плана одбране Србије, отворена су три нова радна места у парламенту, али број запослених није повећан, рекла је Љубичић.

Како је прецизирала, републички парламент има право на 536 радних места, а попуњено је 470, али свако ново радна место би изискивало додатна средства која у овом тренутку не могу да се траже из Буџета, имајући у виду финансијску ситуацију у земљи.

Посланик ДС Ненад Константиновић указао је на седници да парламенту недостаје велики број запослених без којих није могуће припремити се за почетак преговра.

Љубичићева је навела да у последње време посланици у све већем броју отказују планирана путовања, када су авионске карте већ купљене због чега Парламент плаћа пенеле и предложила да се размотри могућност за увођење решења какво постоји у словеначком Парламенту - да посланици који откажу путовање сами плаћају пенале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару