Читај ми!

Немамо младости за бесмислено жртвовање

Србија нема младости за бесмислено жртвовање какво памтимо из скорије прошлости, рекао председник Томислав Николић и поручио да је његов и циљ актуелне власти савремена и модерна Србија, која је лидер у региону. Николић у интервјуу магазину "Одбрана" истакао да ће учинити све да се никада не понове грешке из прошлости.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија нема младости за бесмислено жртвовање какво памтимо из скорије прошлости и поручио да је његов и циљ актуелне власти савремена и модерна Србија, која је лидер у региону.

"Наша развојна шанса је друштво без криминала и корупције. Србија препознатљива као пожељна дестинација за инвестирање", нагласио је председник Србије у интервјуу магазину Одбрана одговарајући на питање какву Србију жели.

Николић је истакао да ће учинити све да се никада више не понављају грешке из прошлости, које су управо припадници војске плаћали највишом ценом.

"Биће опремљени и спремни, нико неће смети да нас нападне, али баш због тога нећемо ратовати. Немамо младости за бесмислено жртвовање, често без оправданог циља, какво памтимо из скорије прошлости", рекао је председник.

Упитан како види Косово и Метохију у наредним годинама и живот Срба у покрајини, Николић је рекао да је циљ "бољи живот свих грађана Србије".

"Посебно водимо рачуна о Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији. Незадовољан сам околностима у којима живе Срби у јужној српској покрајини. Државни врх треба још интензивније да ради на решавању тешке ситуације у којој се налазе грађани Косова и Метохије и изналажењу решења које ће омогућити уређен живот", навео је председник.

Николић је поручио и да у кризним временим морају да се искористе све снаге, ресурси и потенцијали како би се пронашло најбоље решење.

"Ми живимо са својим народом, знамо шта осећа и донећемо решења за добробит већине грађана. Неки можда неће бити задовољни, можда то решење неће бити свакоме по вољи, можда неће бити најбрже, али они који су на власти морају храбро да воде државу. Храбро и мудро", поручио је Николић.

Заједничким снагама, додао је председник Србије, можемо да изведемо државу из стагнације и да остваримо просперитет за будуће нараштаје, за генерације којима остављамо у наслеђе очување српске државе и идентитета српског народа.

Николић је рекао и да је кључни проблем Србије, на коме се константно ради, очување територијалног интегритета, али да су огромно оптерећење и наслеђе од претходних власти - тешка економска ситуација, крађе у приватизацији, стечај огромног броја предузећа, па самим тим и висока, незабележена стопа незапослености, криминал и корупција.

"Борба за решавање проблема је свакодневна и бескомпромисна, али тај процес је спор и мукотрпан и резултати се не могу видети за дан или два. Стварамо повољнији амбијент за стране инвестиције, отварамо могућности за развој малих и средњих предузећа, како бисмо број незапослених смањивали из године у годину", истакао је Николић.

Србија везала судбину за исход преговора са ЕУ

Према његовим речима, повољан је моменат и, уколико се на прави начин реше стратешки проблеми који Србију муче већ две деценије, Србији се отвара перспектива коју не сме да пропустити.

"Допринос могу и треба заједнички да дају сви, посебно политичке партије, без обзира да ли су на власти или у опозицији. Реч је о јединственом циљу коме треба заједно да тежимо за добробит грађана Републике Србије", рекао је Николић.

Говорећи о евроинтеграцијама, председник је рекао да је Србија је много времена и напора уложила у свој пут ка Европској унији и безмало везала своју судбину за исход преговора са Унијом.

У складу с тим, нагласио је Николић, добијање датума за отпочињање преговора био би израз подршке нашој земљи и препознавање и уважавање напора које она улаже, а с друге стране и знак потенцијалним инвеститорима, који се у овом периоду економске кризе тешко одлучују, оклевају и потребни су им сигурност и подстицај.

Николић је рекао и да је актуелна власт затекла Србију окренуту искључиво на једну страну, са погледом на запад, а да је за кратко време отворила многа врата, не само на истоку, у Русији.
"Обратили смо се традиционалним пријатељима, који су, нажалост, у претходном периоду били запостављани", рекао је председник.

Он је рекао и да је поносан што је још у предизборној кампањи рекао да ће бити председник свих грађана, иако је то није било лако и осећао се као да се одриче дела себе.

"Али данас сам због ње поносан, зато што сам заузврат добио поверење велике већине грађана, чак и оних који су до маја прошле године заступали неку другу опцију. Могу потпуно чисте савести да хвалим или критикујем партије, групе или појединце који донесу одлуку на штету српског народа и свих грађана Србије", казао је Николић.

Упитан колико је задовољан радом Владе, Николић је рекао да је Влада преузела многе проблеме на којима нико није радио, зато што то не би донело моменталну популарност, за којом политичари жуде.

То сада, указо је он, не може да се реши исхитреним и непромишљеним поступцима.
"Недостаје нам време, морамо пажљиво радити и треба нам подршка свих релевантних фактора. Задовољан сам напорима који се улажу, али увек може више и боље. Ова Влада ће имати моју подршку све док ради у најбољем интересу Србије", закључио је председник Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару