Читај ми!

Дачић: Нема одлагања примене споразума

Евентуално одржавање референдума о бриселском споразуму не би никако смело да одложи спровођење тог споразума, рекао премијер Србије Ивица Дачић. Постоји могућност да ће током следећег месеца бити настављени контакти на врху између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, рекао Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да евентуално одржавање референдума о бриселском споразуму не би никако смело да одложи спровођење тог споразума.

"Ако постоје рокови за доношење одлука о датуму почетка преговора са ЕУ, не можемо референдум припремати неколико месеци а да притом не радимо на спровођењу споразума", рекао је Дачић новинарима најављујући сутрашњи састанак са Србима са севера Косова.

Према његовим речима, уколико се донесе одлука о расписивању референдума, референдумско питање не сме да буде замка или сугестивно постављено да води ка одговору.

"Раније је, ако се добро сећам, било постављено питање да ли ће туђа чизма да дође на нашу територију, и ми сви изгласамо да неће да дође, а неколико месеци после тога дођоше туђе чизме и остадоше", подсетио је Дачић на референдум који је претходио сукобу са НАТО пактом.

Бесмислено би, како је објаснити, било поставити на референдуму питање да ли су грађани за то да Косово остане у саставу Србије, а свакако је немогуће пристати на то да се омогуће вишемесечне припреме за тај референдум и да се у међувремену споразум не примењује.

"Ни ми ни Срби са севера Косова не треба да се постављамо тако да заустављамо неке ствари које морамо да урадимо. Ми не желимо референдум као покриће или да се не реализује овај споразум, напротив желимо да се успостави јединство", објаснио је Дачић, који ће сутра заједно са вицепремијером Александром Вучићем примити делегацију Срба са севера Косова. 

"Рекли смо да нема никаквих проблема да се организује референдум ако ће референдум помоћи да се успостави јединство, а ако до тога неће доћи ни после референдума онда се поставља питање сврхе одржавања референдума", рекао је Дачић, који је у Српској академији наука и уметности учествовао на промоцији пројекта изградње Нано центра "Београд".

Премијер је наговестио могућност да ће током следећег месеца бити настављени контакти на врху између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Очекујм да ће у мају бити и нових сусрета, ја се не радујем баш томе, али у контактима са Кетрин Ештон најављено је да ће вероватно бити неких нових састанка", рекао је Дачић, обласнивши да тек предстоје разговори о бројним темама, као што су питања имовине, повратка расељених, заштите цркава и културних добара, амнестије, енергетике и телекомуникација.

Говорећи о првом састанку тимова за примену споразума, Дачић је навео да је стално говорио да "ово није крај, већ да је крај почетка".

"Сада је наставак даље да се кроз имплентацију заштите наше институције, наши људи. Наравно да Приштина покушава сваки договор да злоупотреби у смислу јачања своје позиције, своје независности, али ти разговори ће бити настављени", рекао је Дачић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару