Читај ми!

Београд и за разговоре без посредника

За Србију је сада од стратешког значаја да ефикасно примени споразум са Приштином, каже премијер Ивица Дачић наводећи да је спреман и за директне разговоре са представницима Приштине, без посредника. Из дијалога Београдa и Приштине и ЕУ научила штошта, рекао Јелко Кацин.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је у Београду да је за Србију сада од стратешког значаја да ефикасно примени споразум са Приштином и изразио спремност за директне разговоре са представницима Приштине, без посредника.

"Спремни смо да у разговоре и директно уђемо с представницима Приштине, не зато што нисмо били задовољни посредовањем ЕУ. Напротив", указао је премијер на конференцији "Србија у безбедносним и економским изазовима евроатлантских простора".

Дачић је оценио да је посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон било "корисно, принципијелно и добронамерно" и додао: "За нас је сада од стратешког значаја да ефикасно примењујемо споразум са Приштином."

"Улога Србије је јасна и стабилна - били смо и остаћемо гарант стабилности у региону, поуздан партнер, добар комшија и активан промотер евроинтеграција и регионалне сарадње", рекао је Дачић.

Према Дачићевим речима, Београд је прошле недеље послао јасну поруку свима о политици коју води за решавање највећег проблема Србије, а то је питање Косова и Метохије. Предочили смо спремност за сваки разуман компромис који је у интересу Србије и њених грађана, рекао је.

Поручивши да Србија наставља и борбу против криминала и корупције, Дачић је позвао све актере у Влади да подрже економску политику Србије и све министре да се спреме за преговарачки процес на путу ка ЕУ.

"Нема опуштања, прави посао нам тек предстоји", поручио је премијер.

На конференцији је учествовао и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин који је оценио да је бриселским споразумом Београда и Приштине остварен "историјски пробој" који превазилази границе региона.

"И ми смо у ЕУ уз тај процес научили штошта о дијалогу и што је могуће применити у другим деловима Уније... имамо нерешен проблем Кипра", рекао је Кацин. 

Кацин је подсетио да се споразумом отвара пут да ЕУ одреди Србији датум за почетак приступних преговора на самиту у јуну.

"Да ли ће преговори почети у јуну, крајем ове године, или у марту следеће године је мање важно, а далеко су важније реформе које се спроводе у Србији", рекао је Кацин.

Известилац Европског парламента је рекао да ће у приступним преговорима кључни бити разговори о поглављима 23 и 24 који се тичу правосуђа и људских права, јер ће то бити прилика да Србија ради на успостављању истинске владавине права кроз борбу против корупције али и на успостављању независног правосуђа и тужилаштва.

Он је рекао да је Србија одабрала пут војне неутралности, али и сарадње са НАТО кроз програм Партнерства за мир.

"Сарадња са тим земљама не треба да буде ограничена због њиховог става према независности Косова", оценио је Кацин и додао да су преговори са ЕУ важни и за даљу сарадњу Србије са Партнерством за мир.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару