Читај ми!

Борба против корупције кључ за напредак

Отварање приступних преговора Србији "на дохват руке", поручио европски комесар за проширење Штефан Филе. Кључни елементи за напредак ка ЕУ борба против корупције и криминала, рекао Филе у Београду на отварању конференције о сузбијању корупције.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у Београду да је отварање приступних преговора Србији "на дохват руке", а су кључни елементи за напредак ка ЕУ борба против корупције и криминала.

Отварајући конференцију посвећену покретању заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе у циљу јачања капацитета за борбу против корупције у Србији, Филе је истакао да је политичка воља кључни елемент у борби против корупције и да грађани Србије морају да знају да нико није изнад закона.

Европски комесар је нагласио да реформе судства и борба против корупције и криминала представљају кључне елементе како би Србија даље напредовала ка чланству у ЕУ.

Подсетивши да је прошле недеље постигнут компромис између Београда и Приштине, што је означио као "историјски пробој", као и да је Европска комисија након тога препоручила почетак преговора са Србијом, Филе је нагласио да је "отварање приступних преговора на дохват руке".

"Верујем да ћете моћи да искористите ту шансу. Постигнути споразум треба спровести, како би на самиту у јуну био безусловно одређен датум за почетак приступних преговора".

У обраћању учесницима конференције, међу којима су и вицепремијер Александар Вучић, шефица Канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд и други, он је рекао да је "срећан и поносан" што је ЕК препоручила покретање преговора са Србијом. То је, како је рекао, дугоочекивани и заслужени корак.

Филе је нагласио да је посвећеност Владе Србије била од кључног значаја за овакву процену Комисије.

"Честитам Александру Вучићу на политичком вођству и одлучности у том процесу", рекао је он и додао да је посебно вазно што су Вучић и Влада борбу против корупције поставили као централни елемент и што су према тим питањима показали нулту толеранцију. ЕУ је спремна да помогне Србији како би се цео процес довео до краја. Ова конференција је јасан пример тог опредељења и сарадње", додао је Филе.

Он је нагласио да је унапређење потребно у области заштите сведока, обавештајних финансијских података и специјалног тужилаштва за организаовани криминал. Према његовим речима, ова конференција и пројекат представљају основу за отварање преговора, пре свега поглавља 23 и 24.

Грађани Србије, како је рекао, треба да осете промене када је реч о њиховим правима и да се та њихова права "поштују и јамче". "Реформа правосуђа је европска вредност и принцип - када имате независно и функционално судство у којем главни аргумент закон а не мито", нагласио је Филе.

Како би се то достигло потребно је финализирати два документа - Националну стратегију за реформу правосуђа и Националну стратегију за борбу против корупције, рекао је он и додао да та два реформска процеса морају да иду "руку под руку".

"Реформа правосуђа, без борбе против корупције и криминала је рецепт за пропаст", оценио је Филе.

Ротемунд: Србија одавно изабрала европски пут

Шефица канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд оценила је да је Србија одавно изабрала европски пут и, примећујући да је корупција један од највећих изазова на том путу, најавила почетак Пројекта за јачање капацитета полиције и правосуђа за борбу против корупције у Србији (ПАЦС).

Ротемунд је на отварању конференције на којој је представљен ПАЦС подсетила да се навршава десет година од како је Србија чланица Савета Европе.

"Србија је изабрала европски пут, пут демократије, поштовање људских права, људског достојанства и владавине права", рекла је Ротемунд.

Она је навела да је један од највећих изазова управо борба против корупције и криминала и истакла да те борбе нема без ефикасног правосуђа и владавине права.

Ротемунд је додала да је корупција проблем не само у Србији већ и свуда у свету и истакла да је Србија кренула снажно у ту борбу.

Пројекат који заједнички финансирају ЕУ и СЕ има за циљ јачање капацитета служби за спровођење закона и правосуђа у откривању и истраживању, гоњењу и суђењу случајева корупције.

Пројекат ће трајати 28 месеци, а обухватиће специјалистичке обуке, припремљене за судство, тужиоце и полицију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару