Читај ми!

Николић примио нове амбасадоре

Председник Томислав Николић је примајући акредитиве новог амбасадора Јапана рекао да се Србија налази у осетљивом политичком тренутку и предстоји јој доношење важних и сложених одлука, у чему очекује активну подршку и разумевање Јапана. Примајући акредитиве нових амбасадора Лаоса, Аргентине и Грузије, Николић захвалио тим земљама на подршци територијалној целовитости Србије.

Србија се налази у осетљивом политичком тренутку и предстоји јој доношење важних и сложених одлука, у чему очекује активну подршку и разумевање Јапана, поручио је председник Србије Томислав Николић, примајући акредитивно писмо новог амбасадора те земље Масафумија Курокија.

Николић је изразио задовољство билатералним односима две земље и истакао да је уверен да ће се ти односи у будућности развијати у складу са бројним потенцијалима који постоје.

Жеља је и опредељење Србије да са Јапаном континуирано унапређује сарадњу на пољу привреде, политике, културе и науке, навео је Николић, поручивши да је један од основних приоритета Србије, имајући у виду светску економску и финансијску кризу, привлачење инвестиција и обезбеђивање повољног амбијента за пословање.

Николић је рекао да верује да ће нови амбасадор Јапана учинити да економски односе две земље добију на новој динамици.

Нови амбасадор Јапана поручио је да та земља високо цени стабилан напредак који је Србија направила ка ЕУ и њен уложен труд.

Председник Србије је примајући акредитивно писмо новог амбасадора Аргентине у Србији Рикарда Фернанде рекао да су узајамно пријатељство и разумевање Србије и Аргентине чврста су основа за даље јачање односа две земље и унапређење свестране сарадње у будућности, посебно на економском плану.

Николић је рекао да Србија не заборавља подршку те земље очувању територијалног интегритета и суверенитета и залагање да се преговорима дође до дугорочног одрживог решења за питање Косова и Метохије.

Србија, како је додао њен председник, не заборавља ни подршку Аргентине у периоду југословенске кризе, санкција и изолације.

Фернандез је рекао да Аргентина у потпуности признаје Резолуцију 1244, јер садржи елементе којих се та земља придржава, нарочито када је у питању принцип територијалног интегритета и решавања контроверзи посредством бриселског споразума.

Председник Србије Томислав Николић примио је акредитивно писмо и новог амбасадора Лаоса Камкеунга Ботеума и том приликом се тој земљи захвалио на принципијелном ставу да не призна независност Косова и Метохије и на подршци територијалној целовитости Србије.

Николић је указао да су две земље географски удаљене, али да их веже много тога, као и да постоји значајан простор за развој билатералне сарадње.

Николић је рекао да се Србија радује што је политички дијалог две земље у овој години интезивиран, кроз посету министра спољних послова Србије Ивана Мркића Лаосу и предстојећу посету потпредседника владе и министра спољних послова Лаоса Тонглуна Сисулита Србији.

Нови амбасадор Лаоса пренео је председнику Србије поздраве председника Лаоса и најбоље жеље те државе.

Николић је примио и акредитивна писма новог амбасадора Грузије.

Новоименовани амбасадор Португала у Србији Аугусто Жозе Пестано Сараива Пеишота поручио је председнику Србије да ће његова земља наставити континуирану подршку европским интеграцијама Србије и целог региона Балкана.

Нови амбасадор Португала је Николићу честитао Влади Србије на "историјском искораку" који је учињен постизањем договора са Приштином, у чему је посебно истакао улогу и напор које је уложио Николић да би се постигао тај договор.

Председник Србије је истакао да Србија високо цени подршку Португала у процесу европских интеграција и да се нада да ће та земља остати један од главних заговорника процеса проширења и европске перспективе Западног Балкана, као и што скоријег добијања датума отпочињања преговора о приступању Србије ЕУ.

"Србија се налази у осетљивом политичком тренутку. Предстоји нам доношење важних и сложених одлука, у чему очекујемо активно подршку и разумевање Португала", навео је Николић.

Председник Србије примио је и акредитивe амбасадора Грузије у Србији Давида Бакрадзеа и поручио да српско руководство и грађани високо цене грузијску подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије и решавању питања Косова и Метохије мирним и дипломатским средствима.

Николић је новом амбасадору пренео најсрдачније поздраве пријатељском народу Грузије и њеном председнику Михаилу Сакашвилију, кога је недавно одликовао Орденом Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве срадње и пријатељских односа две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару