Читај ми!

Филе у Београду

У Београд сам дошао да охрабрим Србију да настави у правцу храбрих одлука и визије на путу ка ЕУ, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе. Србија очекује да јој Савет ЕУ у јуну одобри датум за почетак преговора о чланству у Унији, рекао премијер Србије Ивица Дачић.

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да је дошао у Београд, неколико дана после постигнутог договора у Бриселу, да охрабри Србију да настави на путу ка ЕУ, а премијер Србије Ивица Дачић поручио да држава оправдано очекује позитивну оцену за добијање датума за почетак преговора.

"Дошао сам да вам честитам на ономе што сте постигли у последње време, на вашем европском путу, да изразим подршку и охрабрење да наставите у правцу храбрих одлука, преданости и визије на том путу", рекао је Филе новинарима на почетку посете Београду.

Филе је, како је рекао, у Србију дошао само недељу дана након постизања споразума Београда и Приштине и неколико дана после препорука Европске комисије за отпочињање преговора Србије и ЕУ.

"Посета одражава нови ниво ангажовања ЕУ са Србијом", рекао је Филе на заједничкој конференцији за новинаре са српским премијером Ивицом Дачићем пре почетка састанка, коме су присуствовали и први потпредседник Александар Вучић, потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић и министар спољних послова Иван Мркић.

Европски комесар је навео да ће током посете разговарати о следећим корацима Србије на европском путу, као што је имплементација договореног, али да ће се фокусирати и на реформе.

"Сутра ћемо на конференцији говорити о разним питањима, укључујући борбу против корупције и реформу правосуђа", најавио је Филе.

Европски комесар, који се новинарима на почетку обратио на српском, рекао је такође, да су ово важни дани и за Србију и за њене грађане.

Он је захвалио свим грађанима Србије и изразио задовољство што има могућност да буде део писања нове историје Србије.

"Ово су посебни тренуци не само за вас, него и за ЕУ и мене лично", закључио је Филе.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија очекује да јој Савет ЕУ у јуну одобри датум за почетак преговора о чланству у Унији и да донесе позитивну одлуку која ће омогућити наставак европских интеграција.

Пре састанка са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом, Дачић је рекао да је Влада Србије предузела низ храбрих, ризичних и, како је рекао, мудрих потеза, руководећи се интересима целе земље и народа.

"Ако Србија добије датум за почетак преговора са ЕУ, а ми сматрамо да су се стекли услови за тако нешто, биће то нова ера у односима са ЕУ", рекао је Дачић.

Премијер Дачић je рекао да Србија мора великим корацима да иде ка Европској унији и да тим путем мора да се креће највећом брзином, јер читава држава оправдано очекује позитивну оцену за добијање датума за почетак преговора.

Дачић је рекао да Србија не сме и не може више да стоји у месту или да иде корак уназад, већ да мора крупним корацима да иде ка Европи.

"Да смо одбили ово о чему смо разговарали у Бриселу, ко зна колико бисмо још били удаљени од других европских земаља", рекао је Дачић и подсетио да је БДП Србије данас на нивоу 65 одсто БДП из 1989. године.

Премијер је нагласио да се ових дана може видети да постоји сасвим нова слика о Србији и позитиван приступ земљи и да се зато може очекивати веће разумевање за ставове Србије у таквим околностима.

То је према његовим речима, допринос да се као поштована земља избори за своје ставове.

Дачић је, захваливши се Филеу на конструктивном прилазу, истакао да Србија ЕУ никада није доживљавала као другу страну, већ као партнера.

"У Европску унију не идемо да би испунили вољу неког из Брисела, већ због Србије и народа Србије", подвукао је Дачић.

Он је и овога пута указао да је Влада Србија на путу ка ЕУ била посвећена испуњену два циља - унутрашњим реформама, усклађивању са европским законодавством и исправљању недостатака из Извештаја ЕК, и постизању одрживог решења у односима са Приштином, који је био кључини политички услов.

Време је да Србија живи као свака нормална држава и надокнади изгубљено време, закључио је премијер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару