Читај ми!

Нови Сад, протест због декларације

Са протеста "Стоп разбијању Србије" у Новом Саду затражено повлачење декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори за Скупштину Војводине. И митинг и протестна шетња протекли без инцидената.

19.30 - Завршена протестна шетња централним улицама Новог Сада.

18.48 - Званични део митинга завршен, почела протестна шетња.

18.42 - Вучевић: Три захтева - повлачење декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори за Скупштину Војводине. 

18.33 - Мировић: Народна воља је јасна - Пајтић треба да оде.

18.27 - Бајатовић: У Војводини неће бити сепаратизма, зато што им ми то нећемо дозволити.

17.23 - Интонирањем химне Боже правде почео протест.  

Учесници протеста у Новом Саду поручили су да су против даљег цепања Србије и затражили повлачење спорне декларације из скупштинске процедуре, оставку председника покрајинске Владе Бојана Пајтића и расписивање ванредних покрајинских избора.

На скупу под називом "Стоп разбијању Србије" поручено је да у Војводини нема места сецесији и сепаратизму и да се неће дозволити да актуелна покрајинска власт која је опљачкала државу цепа Србију.

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а Александар Вучић је, уочи протеста, упозорио и власт и опозицију да не покушавају да испровоцирају било какве инциденте на протесту и поручио да ће држава обезбедити ред и мир.

После протеста, саопштењима су се огласиле Српска напредна странка и Демократска странка. Напредњаци поручују да су грађани Војводине показали вољу и жељу за променама које нико не може да заустави, док демократе саопштавају да у Војводини нема сепаратизма.

Скуп, на коме се, према процени МУП-а Србије, окупило 30.000 људи, а затим и протестна шетња, протекли су без инцидената.

Колону су предводили говорници са скупа, међу којима су били и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Савета СНС за Војводину Игор Мировић, председник Покрајинског одбора СПС Душан Бајатовић. На челу колоне био је велики транспарент на коме је писало "Војводина је Србија".

Председник покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић на протесту је затражио оставку председника покрајинске владе Бојана Пајтића и расписивање ванредних избора у Војводини.

"Позивам их да се хитно седне и да се договоримо како ћемо да распишемо нове покрајинске изборе, да победимо на њима заједно са вама", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је навео да у Војводини неће бити сепаратизма, не зато што га, како је рекао, неће покрајинска власт, него зато што то неће дозволити народ.

Према његовим речима, власт има само два избора - или ће оставком Бојана Пајтића бити расписани избори или ће то урадити председник војвођанског парламента Иштван Пастор.

Бајатовић је за председника Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка, који је данас на скупу у Јужном Тиролу, рекао да учествују на састанку "свих европских сепаратиста", где покушава да "интернационализује" питање Војводине.

Потпредседник Српске напредне странке и председник Савета те странке за Војводину Игор Мировић, такође, је позвао Бојана Пајтића да поднесе оставку и да се из скупштинске процедуре хитно повуче предлог декларације о заштити уставних и законских права Војводине.

"Наши захтеви су веома јасни и нећемо дуго чекати, јер народно расположење је очигледно, а народни гнев нећемо моћи да каналишемо ако наставиш да се понашаш као последњи диктатор у овом делу Европе", рекао је Мировић.

Мировић је рекао и да је потребно што пре расписати ванредне покрајинске изборе.

Промене морају доћи и у Војводину

Мировић је рекао да промене морају доћи и у Војводину и да је народна воља веома јасна и представљена испред зграде Владе Војводине.

Он је поручио Пајтићу да треба да оде и поднесе оставку и да повуче декларацију о наводној заштити уставних и законских права Војводине.

"ДС је у претходних 13 година учинила све да се скупи народно незадовољство", рекао је Мировић и оценио да се у том периоду "расточила привреда" у Покрајини, а да је у Србобрану, у којем је најплоднија бачка црница, недавно отворена народна кухиња.

"Зар то није довољан знак да поднесеш оставку? Зар још треба провокација попут декларације", упитао је Мировић.

Повлачење Декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори у Војводини - три су кључна захтева протеста у Новом Саду, које је изнео и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

"Пајтићу, не треба нама нови главни град, не треба нама нови језик, нова историја, нова црква, нова држава, јер је наша држава одувек била и биће Србија", рекао је Вучевић.

"Јединствени смо у овим захтевима. Бојане Пајтићу, немој више да заступаш Војводину и да наводно чуваш наше интересе, јер резултати те политике су запарложене њиве и осиромашени грађани", нагласио је Вучевић.

Војвођанска власт показала је да "не зна ништа о Војводини, јер кад би сада изашли из својих бункера тек тада би могли да сазнају шта је Војводина и шта мисле њени грађани", рекао је градоначелник Новог Сада.

"Показали су нам да знају да лажу, а понеки од њих богами и да краду. Показали су нам и ди су наши новци, удобно смештени у њихове буђеларе. Дошло је време да вратите што сте отели од грађана, да одговарате за поступке који су довели до оваквог стања у Војводини", рекао је Вучевић.

"Нама господине Пајтићу не треба ваша декларација, ми овде пишемо нашу декларацију, врло кратку, врло јасну а она гласи: Војводина је била, јесте и биће увек у Србији", рекао је Вучевић и најавио нове протесте уколико се не уваже ти захтеви.

Миленко Јованов из Демократске странке Србије запретио је покрајинском руководству да ће завршити у затвору у Сремској Митровици и оптужио Пајтића да је "сепаратиста".

Митинг, који је почео интонирањем државне химне "Боже правде", организовало је неколико удружења, а придружиле су му се политичке партије које су у покрајини опозиција - Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Демократска странка Србије, Српски покрет обнове и Социјалдемократска партија Србије.

Учесници протеста "Стоп разбијању Србије" испред војвођанске Владе, који је одржан уз појачано присуство полиције, носили су заставе Србије, страначке заставе и транспаренте са натписима "Војводина је покрајина Србије, а не новчаник ДС", "Хоћемо изборе", "Пајтићу оставка", "Хоћу посао, а не Декларацију".

Испред Владе Војводине био је истакнут плакат у бојама државне заставе, са грбом, на којем је великим ћириличним словима исписано "Војводина Србија", а испод тога исти натпис на латиници, мађарском и словачком језику.

На зидинама Петроварадинске тврђаве истакнут је велики транспарент са натписом "Стоп Пајтићевом сепатизму".

Разлог за данашњи протест јесте Декларација о заштити уставних и законских права Војводине, чије је доношење недавно најавио председник покрајинске владе Бојан Пајтић.

Декларација је изазвала бурна реаговања, у првом реду опозиционих политичких партија у војвођанској скупштини, а потом и представника власти и опозиције не само у покрајини, него и у држави.

Пајтић је и данас поновио да Декларација није сепаратистичка и поручио да неће дозволити уличне преврате.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару