Ђилас: ПКБ-у се одузима земљиште

У току је узурпација земљишта ПКБ-еа у Ченти, на основу незаконите лицитације, коју је, уз подршку ресорног министарства, спровео Град Зрењанин, саоштио Драган Ђилас.

Градоначелник Београда и лидер ДС-а Драган Ђилас саопштио је да је у току узурпација земље Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) у Ченти, и поред споразума из 2009. године са Владом о праву бесплатног коришћења парцела које то предузеће обрађује пуних 40 година.

Ђилас је, у изјави достављеној Танјугу, навео да се "после отимања зграде у Булевару краља Александра, вредне 14 милиона евра, од стране Веселина Сјеклоће, саветника министра Велимира Илића, данас наставља насилна узурпација имовине Београда и поред обећања надлежних да до тога неће доћи".

Град Зрењанин је, према Ђиласовим речима, спровео незакониту лицитацију уз сагласност бившег министра пољопривреде и доделио га трећим лицима на коришћење.

"Тражим од министра Горана Кнежевића да повуче незаконито дату сагласност Министарства или да отворено каже чији је интерес да се једно успешно београдско предузеће, као што је ПКБ гаси, а да стотине породица остане без посла", рекао је Ђилас.

Радници ПКБ-а спречавају механизацијом закупце да уђу на лицитирано државно земљиште у Зрењанину, које је та фирма деценијама користила.

Радници ПКБ-а апелују на ратаре да сачекају коначну одлуку суда, казала је Танјугу потпарол ПКБ-еа Весна Гајић.

Привредни суд у Зрењанину је 5. априла одбацио тужбе ПКБ-а против Републике Србије и Града Зрењанина, поднету због ометања државине на подручју катастарских општина Чента и Перлез.

Том одлуком је, такође, забрањено ПКБ-у да даље омета банатске пољопривреднике да уђу у закупљене њиве и да их обрађују, а одлука суда донета је у форми решења на које постоји право жалбе.

Запослени у ПКБ-у су крајем марта протестовали испред Владе Србије због, како су навели, "незаконитог издавања земљишта на територији Ченте у закуп", тражећи поништење спорне одлуке.

Почетком априла, тим поводом се огласио и министар пољопривреде Горан Кнежевић, који је радницима поручио да је менаџмент те фирме био благовремено обавештен о лицитацији државног земљишта у Зрењанину, и да зато своје пословодство треба да питају због чега ПКБ није учествовао на тој лицитацији.

"Не дозволите да вас они који су својим поступцима угрозили пословне интересе ПКБ-а, а тиме и вашу егзистенцију, сада шаљу да протестујете на погрешној адреси", наведено је у Кнежевићевом писму члановима Самосталног синдиката ПКБ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару