Читај ми!

Војводина, декларацијом до аутогола

Не смирује се бура око предложеног текста војвођанске декларације. Председник скупштине Војводине Иштван Пастор апеловао да тај текст не буде на дневном реду ни на следећој седници парламента. ДС тврди да најављени протест у Новом Саду представља покушај републичких власти да своју неспособност прикрију борбом против непостојећег сепаратизма.

Влада Војводине је на свом сајту објавила текст Предлога декларације о заштити уставних и законских права Аутономне покрајине Војводине. Предложени текст Српска напредна странка, ДСС и Нова Србија раније оцениле су раније као сецесионистички.

Председник Скупштине Војводине и партнер демократа у покрајинској власти Иштван Пастор апеловао је на предлагача да се тај текст не нађе ни на следећој седници војвођанског парламента, а од организатора сутрашњег протеста затражио да одустану од "уличног политизирања" и да се врате у институције система.

У тексту Декларације која данима подгрева политичке страсти у Војводини наводи се, између осталог, да републичка Влада, без консултација са покрајинским органима, на неуставан начин располаже покрајинском имовином, као и да се масовно врше смене руководећих људи и чланова управних одбора у значајним државним институцијама пре истека мандата, без законске основе и образложења.

"Сведоци смо чињенице да у последње време долази до нарушавања укупног амбијента који, не само да не доприноси развоју правног система и успостављању поверења између органа Аутономне покрајине Војводине и централне власти, него и најдиректније утиче на интересе грађана Војводине, остваривање њихових права и гаранцију сигурности", наводи се у Декларацији. 

Наводи се и да је посебно осетљиво питање у вези са нарушавањем раније стечених права, што је незабележено у модерној европској пракси.

У Декларацији се наводи да су неспоразуми кренули узлазном линијом крајем 2012. године, а били у вези са уређивањем питања финансирања Војводине.

Председник покрајинске скупштине, који је отказао седницу на којој је требало да се расправља о декларацији, оцењује да је сама концепција документа крајње проблематична. 

"Мешање начелних и веома приземних питања као што су уставно-правни принципи и питања управних одбора неких предузећа. Те две ствари су се нашле у истом том документу. А како тек да коментаришем наводе да су проблеми почели 2012. године. А шта је онда било 2008. године, зашто девет година нисмо ни са једним предлогом закона ушли у процедуре у републичком парламенту", каже Пастор.

Декларација – повод за борбу за власт 

Пастор, међутим, оцењује и да је декларација постала повод за борбу за власт и за улично политизирање.

"Зар је могуће да се опет говори о усташама, сепаратизму и отцепљењу? Није ваљда да ће увек тако бити када год потегнемо питање права Војводине?", пита Пастор.

Иако је Пастор позвао организаторе сутрашњег протеста да одустану од уличног политизирања и врате се у институције, подршку протесту поред напредњака, ДСС-а и Нове Србије најављује и коалиција окупљена око социјалиста и странка Расима Љајића.

"Лансирали су политички памфлет и добили су политички одговор. Ако нас питате да ли ћемо разговарати, одговор је 'да'. Али је питање за Пастора и ЛСВ, који такође нису знали за Декларацију, што су пристали онда да закажу седницу скупштине", каже председник Покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић.

Према његовим речима, то је била смишљена политичка провокација, али није очекиван овакав одговор.

Српска напредна странка тражи повлачење Декларације о уставним правима Војводине и опет оставку покрајинског премијера.

"У институцијама треба водити дијалог, али се мора водити на прагу наше иницијативе која је започела пре некилико недеља, када смо затражили изборе, јер смо подсетили на губитак легитимитета актуелне већине у покрајинској скупштини", каже председник Савета за Војводину СНС-а Игор Мировић.

Према његовим речима, Декларација је на крају као израз приватне воље дела Владе Војводине о којој нико ништа није знао и која је узнемирила јавност и била кап у препуној чаши.

Демократе не одговарају коалиционом партнеру Иштвану Пастору на апел да одустане од тога да се Декларација нађе на наредној седници војвођанске скупштине.

У саопштењу наводе да најављени протест у Новом Саду представља, како кажу, покушај републичких власти да прикрију своју неспособност борбом против непостојећег сепаратизма. Та странка наводи и да нема никакву дилему да ће сутра у Нови Сад доћи аутобуси препуни активиста странака на власти.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару