Боне: Очекујем да Бундестаг подржи дијалог

Очекујем да делегација Бундестага која стиже у Београд подржи наставак дијалога Београда и Приштине, каже директор фондације "Конрад Аденауер" Хенри Боне. Утисци које делегација понесе из Београда имаће одређени значај на препоруку Бундестага о додељивању датума за почетак преговора Србији, сматра Боне.

Директор Фондације "Конрад Аденауер" у Београду Хенри Боне очекује да ће делегација Бундестага у Београду подржати наставак дијалога Београда и Приштине и постизање споразума.

"Очекујем да ће делегација Бундестага својим српским саговорницима јасно исказати подршку за наставак дијалога и постизање компромиса о северу Косова који ће бити прихватљив за обе стране", рекао је Боне у изјави за Танјуг.

"После тога, следећи корак је почетак приступних преговора", казао је Боне.

На питање да ли ће утисци које понесу из Београда утицати на препоруку Бундестага о додељивању Србији датума за почетак преговора, Боне каже да ће то свакако имати одређени значај.

Бундестаг ће се, како објашњава Боне, изјашњавати о томе само у случају да Европска комисија у свом извештају о напретку Србије следеће недеље препоручи почетак преговора.

"Ако препорука не буде донета због јучерашњег одбијања споразума од стране Београда, тим питањем се неће бавити ни Европски савет на Самиту у јуну, а ни Бундестаг", рекао је Боне.

Према његовим речима, примарни циљ доласка делегације немачких и француских парламентараца је размена искустава о питањима Европске уније између парламената Немачке, Француске и Србије.

"Посланици одбора за европска питања обеју парламената долазе у Београд како би усред еврокризе својим примером изразили подршку наставку политике проширења ЕУ", поручио је Боне.

Делегације немачког Бундестага и француске Националне скупштине боравиће од сутра у дводневној посети Београду, где ће са српским званичницима разговарати о приближавању Србије Европској унији и дијалогу Београда и Приштине.

Првог дана посете посланици немачког и француског парламента, чланови Одбора за ЕУ, састаће се са првим потпредседником Владе Србије и министром одбране Александром Вучићем, као и са министром правде Николом Селаковићем,.

Другог дана разговараће са потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, као и са српским парламентарцима.

Делегацију Одбора Бундестага за европске послове предводи председник тог Одбора Гунтер Крихбаум из владајуће коалиције коју предводи немачка канцеларка Ангела Меркел. Остали чланови су Дитмар Нитан, Мануел Зарацин и Марилуиз Бек, најављено је раније у саопштењу Бундестага.

На челу Делегације Одбора француске скупштине за европске послове је председница Одбора Данијел Ороа, а у делегацији су и Кристоф Кареш и Мишел Ербијон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару