Читај ми!

Безвизни режим остаје до даљег

Могућност поновног увођења виза земљама Западног Балкана за путовање у шенгенску зону блокирана је на дуже време предлогом резолуције о суспензији безвизног режима, оценила известилац за визну либерализацију Тања Фајон.

Предлог резолуције о суспензији безвизног режима, који је у понедељак изгласан у Европском парламенту, на дуже време блокира могућност да се земљама Западног Балкана поново уведу визе за путовања у шенгенску зону, оценила је потпредседница Комитета за правду и цивилне послове Европског парламента Тања Фајон.

"После те одлуке јасно је да Европска унија неће још неко време бити у могућности да привремено суспендује безвизни режим за земље Западног Балкана", поручила је Фајон, која је и известилац за визну либерализацију, након што је Комитет великом већином гласова усвојио предлог резолуције.

Предлог представља одговор Европског парламента на захтев неколико земаља чланица да се омогући да се грађанима држава из којих долази велики број лажних азиланата, међу којима је и Србија, по хитном поступку поново уведу визе.

"Суспензија безвизног режима била би тежак ударац за пет земаља Западног Балкана и за слободу кретања", саопштила је Фајон, која је активно учествовала у изради нацрта резолуције.

Изгласани Нацрт предвиђа оштре критеријуме за поново увођење виза и везује руке земљама чланицама да такву меру уведу без одобрења Европског парламента и Европске комисије.

"Број лажних азиланата са Западног Балкана је забрињавајући, али морамо сви заједно да радимо да не дође до злоупотребе система и да заштитимо рањиве мањинске групе, које су често жртве организованих криминалаца", поручила је Фајон.

Она је посебно критиковала покушаје популистички настројених лидера у неким земљама чланицама, а посебно Немачкој, да ово питање на популистички начин искористе у изборној кампањи и указала да о проблему азиланата тек предстоје дуги и тешки преговори унутар европских институција.

Након што ова резолуција буде усвојена на пленарној седници Европског парламента, Европска комисија и Савет неће моћи да мењају постојећи систем визних олакшица без консултација са Парламентом. Процењује се да због тога, механизам за суспензију безвизног режима неће ступити на снагу бар још годину или две.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи