Ђурић: Србија је подржала писмо подршке Гутересу

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да је Србија подржала писмо подршке генералном секретару УН Антонију Гутересу пошто га је Израел прогласио за "персону нон грата", истичући да није тачна информација коју су објавили поједини медији да Србија то није учинила.

"Србија јесте подржала то писмо, али ми не испуњавамо музичке жеље појединим београдским круговима или таблоидима који би да одреде којим даном ћемо шта изјавити", рекао је министар Марко Ђурић одговарајући на питање новинара на заједничкој конференцији за медије са словачким министром спољних послова Јурајом Бланаром.

Ђурић је истакао да ће Србија наставити да води самосталну и независну политику и да пружа подршку међународном праву, те да ће радити оно што је интерес Србије.

Поједини медији раније су објавили да је више од 100 земаља чланица УН потписало писмо подршке генералном секретару УН Антонију Гутерешу пошто га је Израел прогласио за "персону нон грата", а да, наводно, Србија то није учинила.

Ђурић је на на прес конференцији истакао да Словачка пружа подршку Србији када је реч о кључном националном интересу, а то је питање АП КиМ.

"(Роберт) Фицо и Бланар су међу најснажнијим заговорницима наших националних интереса и када је реч о европским интеграцијама и када је реч о КиМ", рекао је Ђурић. Оценио је да пријатељство две земље није само везано за теме од националног значаја, указујући да је трговинска размена достигла 1,2 милијарде евра годишње и да може да буде много већа.

Позиција Словачке по питању Косова и Метохије је непромењена, изјавио је Јурај Бланар и подсетио да Словачка не признаје тзв. Косово.

"Наша позиција остаје непромењена. Подржавамо дијалог између Београда и Приштине. Желимо да помогнемо да интеграција Западног Балкана, поготово Србије, као јако битне државе, напредује пуно брже него сто је тренутно случај", рекао је Бланар на конференцији за новинаре после састанка са министром спољних послова Србије Марком Ђурићем.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи