Читај ми!

Весић о дивљим депонијама: Инвеститори неће добити употребну дозволу ако наставе да бацају отпад где стигну

Суштина нових прописа о одлагању грађевинског отпада је то што ће инвеститори сада сносити санкције уколико не одлажу отпад правилно, каже за РТС министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Биће им, напомиње, потребан доказ да су предали отпад на прераду, а изузетак су градилишта око којих у рејону од 50 километара нема уређених депонија.

Инвеститори који не буду бринули о одлагању грађевинског отпада убудуће неће моћи да добију употребну дозволу – то предвиђа нови правилник који је ступио на снагу.

Новим правилником детаљно је прописана и процедура како да инвеститори обезбеде одлагање грађевинског отпада, а циљ је да се смањи број нелегалних депонија.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је у Јутарњем програму да је процена да у Србији постоји више од 3.000 нелегалних депонија грађевинског отпада, иако је и до сада обавеза инвеститора била да обезбеде правилно одлагање отпада са градилишта.

"Међутим, до сада није постојала санкција. А новим правилником оне су предвиђене и односиће се на сва градилишта која буду формирана шест месеци после ступања на снагу овог правилника. У пракси, то значи да ниједан инвеститор неће добити употребну дозволу ако не прикаже доказ о кретању грађевинског отпада. Односно, доказ да је отпад предао на управљање овлашћеном оператеру на даљу употребу", каже Весић, наглашавајући да је у питању употребна дозвола, а не грађевинска.

Ресорни министар појашњава да је једини изузетак за инвеститоре ако на 50 километара око градилишта нема ниједне легалне и уређене депоније, којих на нивоу општина, како каже, има више од 165, укључујући и београдску депонију у Винчи.

"Постојеће депоније имају капацитете да прихвате грађевински отпад, а градиће се и нове, јер је крајње време да се гређевински отпад одлаже тамо где му је место, односно, да се прерађује", указује Весић.

Употреба грађевинског отпада за изградњу путева

Саговорник истиче да ће ресорно министарство уредити обавезу да се за изградњу путева у Србији користи најмање 25 одсто рециклираног материјала, са циљем да тај проценат до 2035. године буде дупло већи.

"Тако ћемо отпад са градилишта претварати у материјал за изградњу нових ствари. То вам је циркуларна економија, која је препозната у Европи", сумира министар.

Весић напомиње да ће процес одлагања отпада контролисати лиценцирани оператери.

субота, 19. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи