Читај ми!

ДС: Декларација ће хармонизовати односе

Идеја Предлога декларације о заштити уставних и законских права Војводине била је да се "хармонизују" односи између републичких и покрајинских власти, рекао шеф посланичке групе ДС-а у Скупштини Војводине Борислав Новаковић. Он је поздравио одлуку да се расправа о томе одложи и додао би било јако штетно даље драматизовати и дизати тензије.

Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Војводине Борислав Новаковић изјавио је да је идеја Предлога декларације о заштити уставних и законских права Војводине била да се "хармонизују" односи између републичких и покрајинских власти и поздравио одлуку да се расправа о тој декларацији одложи.

Новаковић је новинарима рекао да је тај документ изазвао опречне реакције, али и да охрабрује чињеница да "превладава свест и код позиције и код опозиције да би било јако штетно даље драматизовати и дизати тензије поводом овога".

"Уосталом, сама логика и суштина овог документа јесте да се хармонизују односи између републичке власти, покрајинске власти и локалних самоуправа на пословима поштовања Устава, закона и утврђених процедура", рекао је Новаковић.

Према његовим речима, због тога је донета одлука да се о свему томе поведе шира расправа, прво на седници Одбора за уставно-правна питања Скупштине Војводине, а да се тек потом та тема нађе на дневном реду Скупштине Војводине.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да ће бити одложена седница покрајинског парламента на којој је 10. априла требало да се расправља о Предлогу декларације о заштити права Војводине.

Пастор је на конференцији за новинаре рекао да је та одлука донета у консултацијама с посланичким групама владајуће већине и у договору с председником војводјанске владе Бојаном Пајтићем.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић у суботу је најавио да ће Скупштина Војводине на седници у среду, 10. априла, усвојити Предлог декларације о заштити уставних и законских права те покрајине, јер "велика већина грађана јасно види да се та права не поштују и повређују".

"Декларација ће озбиљно упозорити на то да непоштовање начела аутономије, уставних и законских решења, слаби правну државу и европску демократску праксу. Тиме се угрожавају стабилност и нормално функционисање одговорне државе", поручио је Пајтић у писаној изјави.

Поједине странке, а нарочито Српска напредна странка, оцениле су тај Предлог декларације као "увод у сепаратизам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару