Читај ми!

Америка подржава наставак дијалога

Амбасадор САД Мајкл Кирби каже да Америка подржава наставак дијалога Београда и Приштине и не искључује могућност да се Вашинтон активније укључи у тај процес. Важно је постићи договор који ће бити спроводив и прихватљив за обе стране, истиче Кирби.

САД подржава наставак дијалога Београда и Приштине како би се пронашло спроводиво решење прихватљиво за обе стране, рекао амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби, који није искључио могућност евентуалног активнијег укључивања Вашингтона у тај процес, у зависности од захтева Београда и Приштине.

"Надам се да ће, ако не данас, дијалог бити настављен и да ћемо што пре доћи до коначног договора, јер би то, према мом мишљењу, било боље за целокупну ситуацију у Србији", рекао је Кирби на Првом сајму инвестиционог потенцијала општина на југу Србије.

На питање новинара какав би могао бити облик будућих разговора Београда и Приштине, Кирби је одговорио да, када је реч о посредовању ЕУ, та одлука зависи од саме ЕУ.

"Нико у овом тренутку не зна став ЕУ, али мислим да има још времена за напредак. Мислим да у овом тренутку нико не зна форму разговора који би евентуално могли да се наставе", рекао је Криби.

Упитан да ли би САД биле спремне да се активније укључе у дијалог, Кирби је рекао да без обзира на то какав ће бити дијалог, облик ће зависити од тога какав ће нам захтев упутити Београд и Приштина.

"Замолио бих вас да пре него што сахранимо овај дијалог видимо да ли постоје још неке ствари на чијим темељима би он могао бити настављен. САД су спремне да подрже тако нешто, али чини ми се да облик и форма нису јасне ни на једној страни", рекао је Кирби.

Амерички амбасадор је, међутим, оценио да би било добро да и приштинска страна прошири свој круг преговарача као што је то учинио Београд у осмој рунди дијалога и напоменуо да је свакако мање важно ко учествује у разговорима од тога да ли ће две стране успети да се договоре.

Мада је данашњи рок који поставила Кетрин Ештон био везан за добијање датума за почетак преговора Србије и ЕУ, право питање за Владу Србије, и за ЕУ и за Приштину јесте то може ли се постићи договор који ће бити спроводив и прихватљив за обе стране, рекао је Кирби.

"Рок није сам по себи толико важан колико је важна спроводивост таквог договора", оценио је Кирби.

Напомињући да је изгубљено већ доста времена и да је решење хитно потребно, Кирби је рекао да је задовољан што је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић показао заинтересованост за наставак дијалога и кораке који ће омогућити што скорији напредак.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару