Посланици о могућем наставку дијалога

Странке владајуће коалиције очекују наставак дијалога са Приштином. ЛДП сматра да је Косово изгубљено још 1999. године.

Представници странака владајуће коалиције рекли су да очекују наставак дијалога са Приштином, док ЛДП поручује да "смо Косово изгубили још 1999. године". 

Шеф скупштинског одбора за Косово и Метохију и посланик СНС Милован Дрецун очекује да ће дијалог са Приштином, без обзира што Београд не може да прихвати оно што се тренутно нуди, бити настављен и додаје да то не мора да буде у досадашњем формату.

"Очекујем да ће бити настављени разговори о надлежностима Заједнице српских општина и да ће се отворити друга питања. У ком ће се то формату одвијати, то зависи од Брисела, али мислим да не мора да буде тај највиши формат који је био до сада и могуће је да на нижем нивоу буде разговарано о техничким питањима", рекао је Дрецун.

Он је новинарима у парламенту рекао да ће, ако се буду приближили ставови Београда и Приштине до мере да је споразум могућ, вероватно опет бити састанак на највишем нивоу.

Дрецун је рекао да из Брисела и Вашингтона постоје наговештаји да подржавају став Београда о наставку дијалога и да излазе у сусрет Београду да се европски пут Србије не отежава.

"Из Брисела је стигао наговаштај да дијалог треба да буда настављен, а Вашинтон је констатовао да Србија не жели ни "А" од Ахтисаријевог плана, а Приштина ни "а" од аутономије за Србе, али да би решење могло да се пронађе у варијанти нешто више од Ахтисаријевог плана, а донекле мање од аутономије", рекао је Дрецун.  

Марковић: Дијалог ће бити настављен

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма рекао је да верује да ће дијалог Београд и Приштине бити настављен пошто државни врх Србије одговори на понуду и да ће у наредних 15 дана доћи до "некаквог договора".

Марковић је истакао да Београд не треба да прихвати ултиматум и да међународна заједница од Србије тражи много, "а да не нуди ништа".

"Очекујем да ће до договора доћи у наредних 15 дана. Да ли ће бити овакав или онакав, али ће неки договор бити постигнут. Једноставно и Брисел и Вашингтон и Берлин знају шта траже од Србије, да много траже, а ништа не нуде", рекао је Марковић новинарима у Скупштини Србије.

Он је истакао и да је владајућа коалиција јединствена и да је сигуран да ће државни врх, какву год одлуку да донесе, неће урадити ништа против Устава Србије и грађана.

Партија уједињених пензионера Србије даје пуну подршку државном врху за потезе о којима ће се договорити, и инсистира на наставку дијалога са Приштином, саопштио је посланик те странке Мома Чолаковић.

Он је новинарима у парламенту рекао да оно што је понуђено Београду није прихватљиво, али да је прихватљив даљи разговор како би био постигнут договор и нађено компромисно решење.

"Убеђен сам да ће државни врх учинити огромне напоре да дође до договора и да се пронадје компромисно решење", рекао је Чолаковић, поновивши да ће ПУПС подржати сваку одлуку владајуће коалиције и државног врха. 

Јовановић: Косово смо изгубили 1999. године 

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да ће Србија, што се пре суочи са чињеницом да је Косово изгубљено 1999. године, наставити "политички пут".

"Ми на Косову овим преговорима можемо да изгубимо једино своју будућност... Мислим да је и овима који су водили преговоре, од почетка било јасно да се ради о куповини времена. Моземо да помогнемо само ако говоримо истину, а то је да је Србија изгубила Косово 1999. године", рекао је Јовановић новинарима у Скупштини.

По његовим речима, у преговорима су потрошене речи и аргументи, и није лако одговорити на проблеме који су пред Србијом, али је то обавеза људи на власти.

"Апелујемо на људе који воде преговоре, да ми у њима можемо да изгубимо право на будућност. Србија је давно напустила косовске Србе.

"Ми смо сами себе осудили на живот мимо света и ту нам нико није крив, ни (косовски премијер Хашим) Тачи, ни нико други", рекао је Јовановић.

Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оценио је данашњи став Српске напредне странке о понуђеним решењима за Косово као значајан напор ка томе да на крају сви буду задовољни одлуком.

"Ту одлуку треба доживети као значајну амбицију или као значајан напор да на крају читаве те приче сви будемо задовољни том одлуком. Ја је тако доживљавам", изјавио је Пастор новинарима у Скупштини Војводине, после разговора с делегацијом румунске жупаније Алба.

Пастор је рекао да одлуку СНС не коментарише као председник војвођанског парламента. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару