Читај ми!

Заједно у борби против криминала

Потпредседници влада Србије и Црне Горе Александар Вучић и Душко Марковић најавили формирање заједничких специјализованих тимова који ће се бавити истрагама у области организованог криминала и корупције. Марковић рекао да нема назнака да је неко од политичара из Црне Горе имао везе са нарко-босом Дарком Шарићем.

Односи Србије и Црне Горе у последњих осма месеци додатно унапређени истакли су потпредседници влада Александар Вучић и Душко Марковић, и најавили формирање заједничких специјализованих тимова за борбу против корупције и криминала.

Вучић и Марковић су на заједничкој конференцији за новинаре рекли да односи две земље представљају пример добре сарадње многима у региону и да су ти односи пријатељски и искрени.

Први потпредседник Владе Вучић је најавио формирање специјализованих заједничких тимова Србије и Црне Горе који ће се, како је рекао, бавити истрагама у области организованог криминала и корупције, истакавши да је та област посебно унапређена када је рече о сарадњи две земље.

Вучић је нагласио да се летимично разговарало о појединачним случајевима у борби против криминала и корупције, али да већ постоје одређени алати који су значајни за обе земље у владавини права.

"Показали смо поверење испоручивањем извршилаца кривичних дела и оваква сарадња је најконкретнија. Стварање специјализованих мешовитих тимова које ће чинити представници полицијских и безбедносних служби је најконкретнија сарадња, што може да се постигне само између земаља које су блиске и са којима се деле исти проблеми" рекао је Вучић.

Његов црногорски колега је прецизирао да је са Вучићем разменио искуства о владавини права и борби против организованог криминала као, како је нагласио, највећег изазова и опасност.

Марковић је указао да нису искоришћене све могућности сарадње посебно у области економије и најавио интензивирање сарадње у тој области, и додао да није логично да Црна Гора има бољу са сарадњу са неким другим земљама, а не са својим првим суседом.

Када је реч о сарадњи у борби против организованог криминала, Марковић је подсетио да је Србија Црној Гори до сада изручила 28 осумњичених за криминал, а Црна Гора Србији више од 20.

"Имамо не само добру сарадњу већ и међусобно поверење и зато ћемо ускоро и формирати заједничке оперативне тимове за борбу против организованог криминала и корпуције" рекао је Марковић.

Марковић је нагласио да Црна Гора снажно подржава Србију у остварењу њених националних приоритета, а то су европске интеграције.

"Србија је најважнији фактор у региону и ако она корача корацима од седам миља и Црна Гора је у прилици да користи те бенефите", рекао је Марковић.

Марковића је примио и председник Владе Србије Ивица Дачић. Оцењено је су да су односи две државе унапређени, а Марковић је истакао да Влада његове земље подржава европски пут Србије и настојање да мирним путем решава проблеме на Косову и Метохији.

"Важно је постићи праведна решења која ће обезбедити стабилан мир у читавом региону и омогућити бржи економски развој у овом делу Европе", саопштено је из Владе Србије.

На састанку су разматране могућности побољшања економске и политичке сарадње између Србије и Црне Горе.

Сарадња за боље правосуђе и чланство у ЕУ

Министри правде Србије и Црне Горе оценили су да је неопходно учврстити и побољшати сарадњу две државе ради остваривања кључних циљева - независнијег и квалитетнијег правосуђа, као и чланства у Европској унији.

Министар правде и потпредседник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је новинарима након састанка са министром правде Србије Николом Селаковићем да су приоритети две државе идентични на плану јачања капацитета који треба да омогуће придруживање ЕУ и много квалитетнији живот за грађане.

"Кључни приоритет је владавина права, без које нема поштовања и примене закона, владавина права која обезбеђује квалитетан економски развој и слободу сваком грађанину Србије и Црне Горе. Желимо заједнички да радимо на имплементацији тих циљева", истакао је Марковић.

Марковић и српски министар правде су истакли да су кључ напретка Србије и Црне Горе независно и одговорно правосуђе, као и борба проитв криминала и корупције, али и поштовање људских права.

"Ми данас нисмо овде ради куртоазије и ради порука, него смо овде да учврстимо и ојачамо партнерство да би наше две држве оствариле кључне и националне интересе за доборбит свих грађана Србије и Црне Горе и надам се, у неко догледно време, чланству у ЕУ, као нашем заједничком кључном спољнополитичком приоритету", рекао је црногорски министар.

Министар правде Србије најавио да ће министарства правде Србије и Црне Горе потписат меморандум о сарадњи који ће предвидети чешћа виђања стручњака, експерата, радних тимова и група министарстава.

"Србија и Црна Гора су опредељене да заједнички буду на једном истом путу - путу европских интеграција. Европских интеграција у једном краћем облику речено, али и путу изградње владавине права, ефикаснијег, бољег, одговорнијег и квалитетнијег правосуђа две државе које заједнички делују у борби против организованог криминала и корупције", навео је Селаковић.

Он је након састанка рекао да је опредељење Србије да са Црном Гором треба да има "најтешње и најбоље могуће односе".

"Ти односи треба да буду много бољи од односа које постоји између криминалаца из две државе. Ако наш ниво сарадње буде виши него што је овај постојећи онда ћемо на сузбиљању пошасти савремнеих друштава радити боље и ефикасније", рекао је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару