Изолованост бисмо тешко поднели

Потпредседница владе за европске интеграције Сузана Грубјешић каже да би одбијање споразума са Приштином за Србију било лоше и то на дужи период. То би гурнуло Србију у политичку и економску изолацију коју бисмо тешко поднели, каже Грубјешић.

Одбијање споразума са Приштином за Србију би било лоше јер би је одвело у изолацију и значило би још једно окретање леђа будућности, каже потпредседница владе за европске интеграције и функционерка УРС-а Сузана Грубјешић.

Грубјешић, која је и потпредседница Уједињених региона Србије каже да њена странка сматра да би одбијање споразума са Приштином значило још једно окретање леђа будућности.

"На дужи рок то би гурнуло Србију у политичку и економску изолацију коју бисмо врло тешко поднели", рекла је Грубјешић за Танјуг.

Губјешић каже и да греше они који мисле да је ускраћивање датума једина последица одбијања споразума са Приштином.

"Србији би на дужи рок била затворена перспектива чланства, а довољно је само погледати каква нам је економско-социјална ситуација, па закључити које су последице прекида интеграција", рекла је Грубјешић.

Упитана како би заустављање евроинтеграција утицало на већ пољуљано поверење грађана у ЕУ, она је навела да Србија историјски, географски, економски и културно припада Европи, те да је потребно да та припадност постане и институционална.

Подсетила је да то предвиђа и прва тачка коалиционог споразума странака које чине владу, а то је убрзање европских интеграција.

Грубјешић каже да је и даље наш напредак у европским интеграцијама условљен искључиво договором с Приштином и да у Бриселу међу члановима делегације Београда није било никаквих несугласица, већ је напротив заједнички констатовано да је понуђени предлог споразума далеко испод очекиваног и траженог.

"Напредак у европским интеграцијама, добијање датума и отпочињање преговора о чланству искључиво зависи од договора с Приштином. Тај услов није од јуче, већ још од децембарских закључака Европског савета из 2011. године, који су преписани и поновљени и у закључима из 2012", каже Грубјешић.

Потпредседница Владе сматра и да би о понуђеном решењу до уторка када истиче рок за одговор Бриселу, требало да се изјасне све парламентарне странке, али каже да ће коначну одлуку донети државни врх.

О могућности да Европска унија, као посредник у дијалогу, понуди Београду донекле модификоване елементе споразума, Грубјешић каже да ЕУ не би смела да буде пасивна у овом тренутку, јер је у питању и њен кредибилитет.

"Непостизање споразума био би неуспех европске спољне политике и не верујем да су спремни на такав исход", закључује Грубјешић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи