Читај ми!

Бриселски ребус, како из живог песка

Крајњи рок за одговор Србије на предлог који је добила у Бриселу је уторак у 16 сати, незванично сазнаје РТС. Дијалог више нема о чему да се води, Приштина не одступа од својих ставова, каже премијер Дачић.

Време за одлуку цури. Крајњи рок за одговор Србије на предлог који је добила у Бриселу је уторак у 16 сати, незванично сазнаје РТС. Државни врх сматра да је понуда лоша - али ће пресећи тек кад размотри све последице и прихватања и одбијања. Београд одлуку доноси без подршке иједног искреног пријатеља на Западу који би имао више разумевања за наше ставове, каже премијер Ивица Дачић.

За Београд значајни су полиција, правосуђе, заједница српских општина. У Бриселу је пре два дана Србија инсистирала да регионални командант на северу буде Србин.

Приштина је одговорила понудом да се српским општинама придодају и неке са већинским албанским становништвом, односно промени етничка слика. Шта се још нашло на преговарачком столу?

"Друге понуде које су се тицале положаја правосудних органа, односиле су се на успостављање некакавих панела приштинских судова који би за најтеже случајеве у Приштини када је реч о апелацији служили за то да представници заједнице српских општина могу да се обрате тим панелима", рекао је саветник председника Марко Ђурић.

Према његовим речима није било говора о било какавој могућности да се правосудни органи повежу са заједницом српских општина.

Што се тиче саме Заједнице српских општина, понуђено је да буде формирана на основу косовских закона о локалној самоуправи који омогућава да се општине повезују и да одређене надлежности спроводе заједно.

"То не би биле надлежности саме заједнице, већ општина пренете на заједнице па не би ни имала извршна овлашћења", каже Марко Ђурић који је о преговорима говорио студентима у Косовској Митровици.

Како РТС- сазнаје, Београд је тражио одсуство косовских оружаних снага на северу. О томе се међутим није ни разговарало. Премијер Ивица Дачић је свестан тешке одлуке. Још је тежа, јер је доносимо, каже, без иједног искреног пријатеља на Западу.

"То Србију доводи у ситуацију да се налази у живом песку, блату и сваке године тонемо све дубље и дубље", каже премијер.

Дачић признаје, у Бриселу практично Београд до сада није преговарао. Једино се расправљало о томе како Србија да укине своје институције и да Србе са севера Косова убаци у косовски систем.

"Говорило се да ће нам понудити широку аутономију за Србе унутар Косова, од тога нема ништа. И сада ми имамо рок до уторка да се изјаснимо о том предлогу", каже Дачић.

Премијер наводи да дијалог више нема о чему да се води, јер приштинска страна неће да промени своје ставове.

Једино светло , премијер види у Паризу, где му је француски колега обећао да ће се та земља залагати да Србија добије што пре датум за отпочињање преговора. Премијер Дачић је за "Вечерње новости" рекао да је на осмој рунди дијалога у Бриселу недостајао само вагон за капитулацију.

У договор са Приштином верује амерички амбасадор Мајкл Кирби јер, како каже, не сме се пропустити прилика за евроинтеграције.

Кирби сматра да је питање дијалога Београда и Приштине веома важно и да чврсто верује да Србија треба да "приграби прилику" и бори се за добијање датума за почетак преговора за улазак у ЕУ.

У Бриселу не потврђују да ли је Београду понуђен папир у форми: узми или остави. Портпаролка Кетрин Ештон кратко каже елементи могућег решења и даље су на столу. Чекају одговоре обе стране. А из Приштине у истом дану две поруке Хашима Тачија. Једна да верује у договор, друга да ће у супротном успоставити власт на северу. У Београду многи то тумаче као звецкање оружјем.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи