Већина странака за наставак дијалога

Парламентарне странке углавном верују да ће преговори Београда и Приштине бити настављени и да ће договор ипак бити постигнут. Евентуални неуспех прижељкује једино Демократска странка Србије која поздравља што је државни врх одбио понуду Брисела.

Осим Демократске странке Србије, која се противи споразуму са Приштином, све остале парламентарне странке сматрају да треба наставити дијалог Београда и Приштине и верују да је споразум још увек могућ.

Без договора у Бриселу у владајућој коалицији нема много оптимизма за даљи успех али има наде. Бранко Ружић из Социјалистичке партије Србије каже да осма рунда али није била 8. седница и да ће дијалог бити настављен.

"Представници Приштине говорили су да не желе РС али желе решење у оквиру устава Косова и сада у том оквиру можда треба покушати да се на ивици ножа нађе неко решење, а да се уваже легитимни ставови и одређени елементи из наше платформе," рекао је Ружић.

Посланик Српске напредне странке Милован Дрецун каже да ће Србија наставити да решава проблем, да изграђује позицију на спољнополитичком плану која ће у једном тренутку довести до тога да и друга страна буде спремна на компромис али и понавља да "испод овога што смо дефинисали као минимум сигурно нећемо ићи".

Највећа опозициона странка позива власт да настави преговоре али и да пред посланицима положи рачуне. Посланик демократске странке Горан Богдановић очеркује да премијер у скупштини каже шта се десило у Бриселу и каква је даља будућност преговора.

"Ако нисмо успели уназад неколико месеци да се дође до компромиса не видим да би то могло да се догоди у наредних седам дана, иако би искрено волео да дође до тога," рекао је Богдановић.

Ако преговори и коначно доживе крах, за Либерално демократску партију је то довољан разлог за ванредне и парламентарне и председничке изборе.

Посланик те странке Бојан Ђурић каже да се данас налазе на размеђу два кључна питања на којима је формирана владајућа колаициј и да је неуспех очиглчедан.

"Оно што мора да се деси у наредних неколико дана да добијемо јасан одговор да ли је ово крај дефинитивно, ако јесте то је крах државне поолитике у овој области", рекао је Ђурић. 

Владимир Илић из Уједињених региона Србије, међутим, каже да је неозбиљно осуђивати преговарачки тим или Владу за неуспех у преговрима јер исход преговора не зависи од једне стране.

"Било ко да је у улози преговарача у овом тренутку чини ми се да не би имао бољи избор," каже Илић.

Неуспех преговора за Демократску странку Србије претставља светло у тунелу. Из те странке поздрављају што је први пут после 2008. године Европска унија чула да Србија може да каже "не" недостојним и понижавајућим понудама.

"Друго што је добро, нема датума нема те фикције због које смо трчали за овом трулом шаргарепом. Датум вам је као хоризонт, што више трчите за њим све је даљи," каже посланик ДСС Слободан Самарџић.

Владајуће странке поручују да ће Србија наставити европски пут иако су свесни да је без договора са Приштином добијање датума за почетак преговора неизвесно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи