Читај ми!

Ђилас: Могући избори

Демократска странка завршава процес реформи програма, са којим ће изаћи на изборе, поручио председник ДС-а Драган Ђилас. Избори могу бити у сваком тренутку и биће последица немогућности даљег рада ове Владе, рекао лидер демократа за "Нови магазин".

Избори могу бити у сваком тренутку и биће последица немогућности даљег рада ове Владе, изјавио је председник Демократске странке Драган Ђилас за Нови магазин и нагласио да ДС завршава процес реформи програма, са којим ће изаћи на изборе, преноси ФоНет.

"Од тога колико с тим програмом добијемо, зависиће какве позиције можемо да узмемо", рекао је Ђилас одговарајући на питање да ли би пристао да буде премијер у некој новој влади.

"Није персонално питање најважније, већ питање може ли се саставити влада која ће функционисати тако да Србија може да напредује или ће се поново састављати нека трговачка влада да би сви били донекле задовољни, а да земља, не да не иде унапред, него се враћа уназад", сматра Ђилас.

Лидер ДС-а се заложио за промену изборног система који би омогућио да се градоначелници и председници општина бирају на непосредан начин, а одборници према већинском или мешовитом принципу.

"На републичком нивоу данас више од половине броја општина нема посланика и мора се мењати такав систем. Треба мењати и цензус, јер ова пракса спајања четири странке са 1,5 одсто убија идеју цензуса, јер они уђу у парламент, добију неколико посланика и тргују", рекао је Ђилас.

Он је рекао да су компромиси које је ДС чинила у прошлости урушили странку, али су били нужни, наводећи да је најпре Зоран Ђинђић чинио огромне компромисе да би сменио Милошевића и "од првог дана имали смо реалну поделу на две Србије, европску и антиевропску".

"После је Борис Тадић правио компромисе, прво са Коштуницом, па са СПС, да би Србију задржао на европском путу. Сваки од тих компромиса откидао је део суштине ДС. Али, питам ја вас сада, да ли је 2008. било боље ући у владу са СПС или допустити владу СРС-СПС-ДСС? Мислим да је било боље прихватити компромис", рекао је Ђилас.

Он сматра да су бахатост и неодговорност неких људи, али и неспремност да се грешке исправе, довеле ДС до изборног пораза.

Ђилас је рекао да ће та странка подржати решење за Косово прихватљиво за све стране, које ће ставити тачку на проблем Косова, мада се још не зна које се решење нуди.

"Али, опет кажем, подржаћемо решење ако људима гарантује живот и нормално функционисање са заштитом. За нас су битни људи, територије никада нису и неће то бити", истакао је Ђилас.

Према његовом мишљењу, преговори су засновани на покушајима премијера Ивице Дачића да буде већи Европљанин у очима Запада од првог потпредседника Владе Александра Вучића, "што је одлична позиција за другу страну, али и даље не користимо ниједну тешку реч".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару